Amelisweerd Agenda

Op deze website probeer ik sinds ruim een jaar een platform te bieden aan alle leuke activiteiten en evenementen die op de landgoederen plaats vinden. Tegelijk is het een plek waar je allerlei informatie over de landgoederen kunt vinden. In dat eerste jaar is dit platform uitgegroeid tot een goed bezochte website waar honderden bezoekers per maand informatie vinden over wat er te doen is op Amelisweerd & Rhijnauwen. Ook de downloads van de verschillende wandelroutes en de plattegrond zijn erg populair.

Nu komen er natuurlijk meer dan genoeg bezoekers op de landgoederen, dus veel verschil zal het niet maken, zul je misschien denken. Toch zit er een waardevolle kant aan het feit dat mensen geïnformeerd op pad gaan en weten wat ze onderweg tegenkomen. Of het nu gaat om het stinzenplantengidsje waarin je kunt zien welke stinzenplanten er op de landgoederen staan en wanneer ze bloeien, of om de monumentenroute die je langs de monumenten op de landgoederen voert en je wat vertelt over de historie. Tegelijk hoop je dan dat mensen wat opsteken over de cultuurhistorische waarde en de natuurwaarde van dit unieke gebied.

Snelwegverbreding ten koste van natuur

Dat aandacht daarvoor nodig is blijkt wel uit de plannen van de overheid om de A27 te verbreden, ten koste van 800 bomen op Amelisweerd, waaronder een aardig aantal eeuwenoude eiken en beuken. Een uitspraak van de Raad van State van destijds dat de snelweg er wel moest komen, maar dat dat tot zo min mogelijk schade aan het bos mocht leiden, wordt 35 jaar later rücksichtslos terzijde geschoven: alternatieven om tot verbreding binnen de bak te komen en de natuur te sparen blijken nooit serieus onderzocht te zijn.

Is het zo erg dan, die paar bomen, wordt er geschamperd. Er wordt geschermd met ‘landsbelang’, ‘economische groei’, ‘BV Nederland’ en ‘het oplossen van het fileprobleem’. Vergeten wordt even dat meer asfalt het fileprobleem helemaal niet oplost. De oplossing is maar zeer tijdelijk, keer op keer blijkt meer asfalt tot meer autogebruik te leiden en staan er binnen de kortste keren weer op de zelfde plek files. Los daarvan bestaat er een levensgroot risico dat er naast de te kappen bomen ook schade ontstaat aan het ecologisch systeem van het gehele bos, waardoor nog meer bomen het loodje zullen leggen en de soortenrijkdom aan planten en dieren op Amelisweerd bedreigd wordt.

Dat kan anders, sterker nog, beter

En dat terwijl het ook ander kan, zeker als € 1,2 miljard mee gemoeid is. Bedenk eens wat je met dat geld kan doen aan het verbeteren van het openbaar vervoer, het daarop afstemmen van betere fietsnetwerken en het stimuleren van thuiswerken. Als 1 op de 10 mensen niet in de auto stapt, is er helemaal geen fileprobleem. En als een fileprobleem op een andere manier opgelost kan worden, dan hoeven daar al helemaal geen waardevolle bomen voor gekapt te worden.

In actie komen

Voor mij al een aantal jaar reden om me te verzetten tegen de voorgenomen verbreding. In 2016 gestart met het opzetten van de website snelwegen-utrecht, met veel achtergrondinformatie waarom het zo’n slecht plan is, vorig jaar september betrokken bij de organisatie van de Herdenking van 596 bomen van Amelisweerd en afgelopen zondag (toch ook een beetje tot mijn eigen verbazing) ineens spreekstalmeester bij de aftrap van de campagne ‘Bescherm het bos, adopteer een boom’.

Met een aantal mensen, ook betrokken bij de organisatie van de herdenking op 25 september, hebben we deze campagne bedacht om duidelijk te maken dat er achter elke bedreigde boom heel veel mensen staan. De campagne biedt de mensen de mogelijkheid om virtueel een boom te adopteren. Met het geld dat de virtuele adoptie van de bomen oplevert kunnen we de campagne uitbreiden door o.a. kleine evenementen te organiseren om zo nog meer mensen bereiken. De campagne mondt in het najaar uit in een groter evenement waarbij we de alternatieven stevig op de kaart willen zetten.

Tegelijkertijd wordt er gesproken met gemeentes in de regio en de provincie en wordt er deelgenomen aan regionale overlegvormen waar over een samenhangend mobiliteitsbeleid voor de regio Utrecht gesproken wordt. En de politiek in Den Haag wordt ook niet vergeten…

Aftrap campagne

Bescherm het bos CeesDat leidde afgelopen zondag allemaal tot mijn doop als spreekstalmeester. Voor de aftrap van de campagne hadden we tien eerste adoptanten bereid gevonden om een boom te adopteren én om hun zegje te doen over het waarom van hun deelname. De eerste adoptanten vormden een gemêleerd gezelschap, een doorsnede van de Utrechtse samenleving. Ik had de eer om iedereen aan te kondigen, in het nieuwsbericht op de website van Bescherm het bos kun je precies zien wie de eerste adoptanten zijn. De eerste adoptanten waren al meteen goed voor de adoptie van 14 bomen, maar zondagavond bleek al dat de mogelijkheid om bomen te adopteren zich als een lopend vuurtje verspreid had, er waren toen via de website al meer dan 80 bomen geadopteerd.

Hier op de website stel ik mezelf niet vaak op de voorgrond, voor mij gaat het erom om bezoekers te informeren over al het moois op Amelisweerd & Rhijnauwen. Maar ik wil ook heel graag dat dat in stand gehouden wordt, en met mij als eerste adoptanten, ook de ondernemers op  en de bewoners van de landgoederen. Juist het goede en prettige contact dat ik met hen heb zorgde ervoor dat ik zondag met een ontspannen gevoel mijn rol kon vervullen: in mijn eigen bos, op vertrouwd terrein en tussen mijn eigen mensen – de mensen die Amelisweerd een warm hart toedragen.

Ik hoop dan ook dat het vervolg van de campagne ook succesvol mag zijn en dat we met zo veel mogelijk mensen laten zien dat we die verbreding ten koste van de natuur echt niet zien zitten. Wil je de campagne ook steunen? Adopteer dan een boom en word in ieder geval lid van onze Facebook-groep. Je gaat nog veel van ons horen.

Cees van den Brink
Amelisweerd-liefhebber

 

Foto’s: Rob Huibers

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!