Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Made in China – Armando & meesterwerken uit de Qing-dynastie

23 september 2017 - 18 maart 2018

Made in China MOA

Made in China – Armando & meesterwerken uit de Qing-dynastie

Vanaf 23 september 2017 is in MOA | Museum Oud Amelisweerd de tentoonstelling Made in China – Armando & meesterwerken uit de Qing-dynastie te zien. In een jaar met veel museale aandacht voor China, onderscheidt Made in China zich door de focus op klassieke Chinese schilderkunst, kalligrafie en een zeer diverse selectie exportkunst. Ook Armando is vertegenwoordigd in de tentoonstelling: zijn werk blijkt verrassend veel overeenkomsten te hebben met Chinese kunst uit de achttiende eeuw.

Kantonese kunstnijverheid van grote klasse

Met Made in China stelt MOA de geschiedenis centraal van het landhuis waarin het museum gevestigd is. Het prachtig bewaard gebleven en in Nederland unieke achttiende-eeuwse Chinese behang van het huis, is te zien samen met voorbeelden van exportkunst uit dezelfde periode. De tentoonstelling laat fraai gedecoreerd lakwerk, waaiers, textiel, keramiek en zilverwerk zien van de hoogst mogelijke kwaliteit, speciaal voor de westerse elite geproduceerd in Kanton. Topstuk uit de tentoonstelling is een achtdelig kamerscherm van Chinees lakwerk, zeer gedetailleerd beschilderd met goud. Ook de zijden beddensprei, geborduurd met fazanten en bloemen, behoort tot de hoogtepunten. De voorwerpen zijn, net als het behang, goede voorbeelden van de hang naar exotisme bij de vroegmoderne Europese elite.

Schilderkunst van beroemde Chinese meesters

In Nederlandse collecties geeft slechts een handvol schilderijen een beeld van wat Chinese kunstenaars maakten voor hun eigen markt. Made in China toont werken die gemaakt en verzameld zijn door de Chinese elite tijdens de Qing-dynastie, het fin de siècle van de klassieke Chinese cultuur. Niet eerder is in een Nederlands museum op deze manier aandacht gevestigd op achttiende-eeuwse autonome Chinese schilderkunst. Uit het Guangdong Museum in China komen achttien topschilderijen van de belangrijkste Chinese meesters naar Utrecht, waaronder hangrolschilderingen van de beroemde Wang Hui (1632-1717) en Jin Nong (1687-1733). De kalligrafieën die op bijna alle Chinese schilderijen prijken, zijn grotendeels vertaald en op bijzondere wijze opgenomen in de tentoonstelling.

Chinese invloeden in de kunst van Armando

Vertrouwd onderdeel van MOA’s tentoonstellingen is het werk van Armando, dat altijd in relatie tot de overige stukken wordt getoond. Armando’s kijk op het landschap kent veel overeenkomsten met de Chinese traditie. Armando is een van de weinige westerse kunstenaars die naast horizontale ook verticale landschappen maakt, vergelijkbaar met de beeldverhouding van de Chinese hangrolschilderijen. Ook is de nietigheid van de mens, net als bij de Chinese landschapsschilders, een belangrijk thema in zijn werk. Made in China laat twaalf werken van Armando zien, variërend van tekeningen met Oost-Indische inkt tot landschappen.

Made in China is te zien vanaf 23 september 2017 t/m 18 maart 2018.

Let op: voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van 2 euro.

Gegevens

Begin:
23 september 2017
Einde:
18 maart 2018
Evenement Categorie:

Locatie

MOA | Museum Oud Amelisweerd
Koningslaan 9
Bunnik, Utrecht 3981 HD Nederland
Telefoon:
030 890 5460
Site:
www.moa.nl

Organisator

MOA | Museum Oud Amelisweerd
Telefoon:
030 8905460
Site:
www.moa.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!