Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open Monumentendag op de landgoederen

9 september 2017

Open Monumentendag op de landgoederen

Open Monumentendag 2017: ‘Boeren, burgers en buitenlui’

‘Voor Open Monumentendag is dit jaar als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.’

De Zonnewijzer

Een van de historische plekken op de landgoederen is boerderij De Zonnewijzer, een dwarshuisboerderij met een rieten kap die altijd verbonden is geweest aan het landgoed Oud-Amelisweerd. De boerderij is gebouwd aan het eind van de 18e eeuw, waarschijnlijk om een boerderij te vervangen die in 1770 werd gesloopt. Monumentenzorg heeft stenen gevonden van een muur die zo’n 400 jaar oud is. De boerderij heeft in de loop der tijden wel een aantal wijzigingen ondergaan, maar geen ingrijpende en er zijn daarom dan ook nog veel originele onderdelen uit de tijd dat de boerderij gebouwd werd terug te vinden.

Rondleiding

Tegenwoordig zwaaien Ko en Miranda de scepter op De Zonnewijzer en organiseren, naast het boerenbedrijf, activiteiten waardoor mensen kennis kunnen maken met het leven op de boerderij. Ook op Open Monumentendag op 9 september kan de boerderij, in combinatie met een lezing op de zolder van de Veldkeuken, bezocht worden.
Om 10.00 uur en 12.30 uur wordt een lezing gegeven over de boerderijen in de Kromme Rijnstreek. In het theater op de zolder boven de Veldkeuken in het voormalige koetshuis van Oud Amelisweerd vertelt Piet den Hertog van de Boerderijenstichting Utrecht zijn verhaal. Aansluitend wordt er een rondleiding gegeven over het erf en de schuren van boerderij De Zonnewijzer. Miranda vertelt op deze dag over de familie en over hoe het er in het verleden op de boerderij aan toe ging.

Bron: ’t Groentje/Bunniks Nieuws

Lees nu ook de nieuwe blog met nog veel meer historische foto’s en een gratis te downloaden routekaart langs de monumenten op Amelisweerd & Rhijnauwen!
Monumentenroute Amelisweerd & Rhijnauwen

De Zonnewijzer toen en nu

Beweeg de schuif en reis door de tijd.

De zwart-witfoto is gemaakt in 1966 en stamt uit de collectie van het Utrechts Archief.
Vervaardiger Gemeentearchief Utrecht / collectie Het Utrechts Archief / cat. nr. 811091.
De kleurenfoto stamt uit de eigen verzameling en is gemaakt in mei 2017.

Gegevens

Datum:
9 september 2017
Evenement Categorieën:
,

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!