Bloesemtijd is wandeltijd
Het is weer bloesemtijd! Hoewel het echt mooie weer dit jaar lang op zich laat wachten, staan de fruitbomen weer volop in bloei. De een wat eerder dan de ander, maar een warm en zonnig dagje is genoeg om de bloesem die nog in knop zit te laten ontluiken. Een van de mooiste periodes van het jaar. Genoeg reden om een wandeling te maken op Amelisweerd en dan een bezoekje te brengen aan de Knapschinkel, de prachtige kersenboomgaard langs de Kromme Rijn. Misschien heb je je wel eens afgevraagd waarom je langs de Kromme Rijn best veel kersenboomgaarden ziet. Speciaal voor jou dus een korte geschiedenis van de kersenteelt in de Kromme Rijnstreek en een handige wandelroute voor als je naar Amelisweerd & Rhijnauwen gaat en de kersenbloesem in bloei wilt zien staan.

Geschiedenis
Van oudsher is de Kromme Rijnstreek, met Amelisweerd en Rhijnauwen, een kersenstreek. De vochtdoorlatende grond langs de rivier is een goede voedingsbodem voor de kersenteelt. Al vanaf de 17e eeuw wordt gesproken over de kersenteelt en –handel in deze streek. Maar de geschiedenis van de kersenteelt in Nederland gaat nog veel verder terug: het waren de Romeinen die de kers naar Nederland brachten.

De grenzen van het Romeinse rijk strekten zich uit tot in Nederland. De Romeinen namen allerlei bomen en planten, waaronder de kers, mee vanaf hun geboortegrond naar de verste uithoeken van hun rijk. De kers wist zich goed aan te passen aan het koudere klimaat hier en werd zo een blijvertje.

De eeuwen na het vertrek van de Romeinen vond de fruitkwekerij vooral plaats in kloostertuinen en op adellijke landgoederen. Pas in de late middeleeuwen breidde de fruitteelt zich uit tot op de boerderijen. Fruitbomen kregen langzamerhand een vaste plek op de boerderij.
Vaak ging het om een gemengde aanplant van appels, peren, kersen en pruimen. Het fruit uit deze boomgaarden werd in het begin voor eigen gebruik geteeld. Maar later werd het fruit ook naar de grotere steden en zelfs naar het buitenland verhandeld.

De vruchtbare bodem van de Kromme bleek prima geschikt voor de aanleg van kersenboomgaarden. Het succes van de kersenteelt en -handel was duidelijk zichtbaar: de kersenboomgaarden lagen als een lint langs de oevers van de Kromme Rijn.

1890 / Archief Jaap Boersema
Kersenplukkers 'De Koppel' 1927 / herkomst onbekend
1930-1950 / F.F. van der Werf / collectie Het Utrechts Archief / 821081
Kersenboomgaard in de buurt van Eindhoven, 1935 / Spaarnestad
1930-1940 / Fröbelschool Ondiep / collectie Het Utrechts Archief / 502176
1952 / Gemeente Utrecht, Bureau Voorlichting / collectie Het Utrechts Archief / 44316
195x / J.P. van Alff / collectie Het Utrechts Archief / 824502
1965 / J.P. van Alff / collectie Het Utrechts Archief / 821855
1980-1985 / Fotograaf onbekend / collectie Het Utrechts Archief / 92581
2017 / Irms / De Knapschinkel
2017 / Irms / De Knapschinkel
Transport
Voor het transport van o.a. de kersen werd tot eind 19e eeuw gebruik gemaakt van de rivier. Met een speciale schuit, de Krommerijnder, werden de kersen vervoerd. Als je dus over het jaagpad loopt, volg je het spoor van de kersen!

Hoogtepunt en neergang
Jarenlang was de kersenteelt en –handel dus een lucratieve bezigheid.Vervoer over het water werd begin twintigste eeuw vervangen door vervoer over de weg. Na de tweede wereldoorlog nam de kersenteelt een grote vlucht, met als hoogtepunt het topjaar 1952.
Maar vanaf 1952 ging het snel bergafwaarts met de Nederlandse kers. Door concurrentie uit het buitenland was de kersenteelt ineens niet meer rendabel. De grond kon beter gebruikt worden voor bijv. woningbouw of andere vormen wel rendabele landbouw- en fruitteeltactiviteiten. In die tijd werden veel boomgaarden dus gerooid. Toch vind je in de Kromme Rijnstreek nog steeds heel wat kersenboomgaarden.

Kersenboomgaard op Amelisweerd & Rhijnauwen
Op de landgoederen kom je verschillende fruitboomgaarden tegen. Maar net aan de andere kant van de Kromme Rijn, tussen het jaagpad en de provinciale weg, ligt wel de mooiste: kersenboomgaard de Knapschinkel.

In de kersentijd kun je hier terecht om de lekkerste kersen te halen. Dan hangen de kersenbomen tjokvol met knalrode kersen. Maar ook nu biedt de kersenboomgaard een prachtig aanzicht. Vooral de berceau van kersenbomen is een plaatje!

Rondje kersen op Amelisweerd
Voor wie niet precies weet waar de kersenboomgaard lang het jaagpad zich bevindt en een tip kan gebruiken voor een leuke wandeling over Amelisweerd, heeft Amelisweerd Agenda een leuke wandelroute. Met deze wandelroute van ongeveer drie kwartier doorkruis je eerst het parkbos van Amelisweerd met het Engelse Werk, kom je langs het fraai gelegen landhuis van Nieuw Amelisweerd en volg je het historische jaagpad langs de Kromme Rijn, waar je  de prachtige kersenboomgaard De Knapschinkel tegenkomt.

Download hier jouw versie van de Kersenroute! De route bevat informatie én foto’s van de leukste en mooiste plekjes op de landgoederen!

Vul hieronder je naam en je e-mailadres in en klik op de button om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Met de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de activiteiten op de landgoederen.
Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderaan de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om te weten hoe we met je gegevens omgaan.
Als je op de knop geklikt heb om je in te schrijven, verschijnt op deze pagina de tekst KLIK HIER &DOWNLOAD DE ROUTEBESCHRIJVING ALS PDF. Als je hier op klikt, opent de pdf met de routekaart in een nieuw venster.

Je kunt de pdf ook uitprinten. Als je de pdf dubbelzijdig en zonder marges uitprint, kun je het A4 terugvouwen tot een handig klein formaat dat je zo bij je kan steken. Op de achterkant van de plattegrond vind je een korte beschrijving van de route.

Veel plezier op de landgoederen!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!