‘Keep it cool’ op Amelisweerd & Rhijnauwen

Met de idioot hoge temperaturen die voor komende week voorspeld worden ben je natuurlijk op zoek naar wat verkoeling. Dat komt dan mooi uit, want het bospark op Amelisweerd & Rhijnauwen biedt meer dan voldoende gelegenheid om af te koelen.

Dat begint al bij het fietstochtje vanuit de stad naar de landgoederen: omdat je op de fiets sneller beweegt dan lopend, wek je al fietsend zelf al een kleine luchtstroom op die verkoelend werkt. En ben je eenmaal op de landgoederen aangeland, dan zul je merken dat het onder de bomen in het bos toch echte een stukje koeler is dan in de stad of het vrije veld. De bomen bieden schaduw en de koelte van de nacht blijft er veel langer hangen. Ook speelt de grote verdampingscapaciteit van bomen een rol bij het feit dat het in het bos zoveel koeler is (albedo-effect). Wist je dat het onder de bomen wel 3 graden koeler kan zijn dan in de stad? Omdat in de stad met al zijn steen, beton en asfalt de warmte veel langer blijft hangen, is het verschil in de avond nog veel groter, het verschil kan dan oplopen tot zelfs wel 10 graden!

Goede reden dus om bij extreme hitte het bos op Amelisweerd & Rhijnauwen op te zoeken en beschutting en koelte te zoeken onder de bomen. Bovendien leent het bos zich er prima voor om op z’n mediterraans een siësta te houden. Zo kom je de dag wel door. Van tevoren uitzoeken wat een lekker plekkie is? Download de Amelisweerd Agenda plattegrond!

 

Akkers hebben een hoger ‘albedo’ (reflected sunlight) dan bossen, maar een lagere verdamping (evaporation). De combinatie van beide bepaalt hoeveel warmte in een ecosysteem achterblijft. (Bron Jackson R.B et al. Environmental Research letters, 2008 en carnegiescience.edu)

Zwemmen in de Kromme Rijn, doen of niet doen?

Je ziet het natuurlijk ook wel zitten om met al die hitte een frisse duik in de Kromme Rijn te nemen. Je ziet het genoeg mensen doen en op een snikhete dag is het zo verleidelijk. Toch is het goed om je te realiseren dat zwemmen in open water niet geheel zonder risico is. Dit is wat de GGD Regio Utrecht erover zegt:

Zwemmen in open water is niet zonder risico’s. Officiële zwemwaterlocaties, zoals recreatieplassen, worden regelmatig gecontroleerd op ziekteverwekkers. Ook wordt de omgeving van het zwemwater beheerd en schoon gehouden, waardoor de kans op overlast van knaagdieren en andere wilde dieren veel kleiner is. Open water zoals sloten, rivieren en grachten zijn géén officieel zwemwater en worden niet gecontroleerd.

Als je zwemt in niet-officieel zwemwater, loop je een groter risico om een infectie op te lopen. De aanwezigheid van ziekteverwekkers in het water en de aanwezigheid van dieren, zoals ratten, bepaalt hoe groot dit risico is. Het zwemmen in open water kan klachten geven van je maag en darmen, maar ook van de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes). Dit soort klachten duurt meestal een paar dagen tot hooguit een week.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

De kans is klein, maar het is niet ondenkbaar dat je een ernstigere aandoening oploopt, zoals leptospirose. Deze ziekte komt wereldwijd voor. Leptospirose (ziekte van Weil, modderkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën (genaamd Leptospiren). Deze bacteriën worden overgedragen door contact met de urine van besmette dieren, zoals ratten en muizen. Via de urine van dieren komt de bacterie uiteindelijk in aarde, riool en oppervlaktewater terecht. Tijdens het zwemmen kan de bacterie via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen.

De ziekte gaat gepaard met griepachtige verschijnselen. Symptomen zijn onder meer plotseling opzettende (hevige) hoofdpijn, koorts, spier- en gewrichtspijnen, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en braken. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot verstoringen in de functies van lever en nieren of treedt hersenvliesontsteking (meningitis) op. Het is bekend dat enkele jaren geleden een aantal lange-afstandszwemmers deze ziekte inderdaad bij het zwemmen in de Kromme Rijn opgelopen heeft. Voorzichtigheid is dus geboden, weet wat je doet!

Risico op infecties beperken

Je kunt het risico op infecties zoveel mogelijk proberen te beperken. Het belangrijkste advies van de GGD is natuurlijk om alleen te zwemmen in officieel goedgekeurd zwemwater. Voor meer informatie over officieel aangewezen zwemwater en locaties in de buurt kijk je op www.zwemwater.nl.

Maar dat is natuurlijk niet de lol. Jij wilt misschien toch in de Kromme Rijn zwemmen! Dan geeft de GGD deze adviezen:

  • Zorg dat je na het zwemmen doucht en jezelf goed afdroogt;
  • Voorkom dat je water inslikt;
  • Ga niet zwemmen als je open wondjes hebt.

Iedereen maakt natuurlijk z’n eigen afweging, maar je weet nu in ieder geval waar je rekening mee moet houden.

Meer informatie

Heb je een vraag over open zwemwater in relatie tot gezondheid, dan kun je deze stellen aan de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD regio Utrecht via telefoonnummer 030 608 60 86. 

Veel plezier bij je verblijf op de landgoederen en let op je gezondheid. Keep it cool!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!