Donderdag 16 augustus j.l. is bekend geworden dat MOA | Museum Oud Amelisweerd failliet verklaard is. Na het vertrek van ‘Der Vogel’ – tot enkele maanden terug het markante landmark op het dak van het landhuis – , het afscheid van de onvermoeibare directeur Yvonne Ploum en de dood van Armando – de kunstenaar om wiens werk de tentoonstellingen in MOA draaiden – , is het faillissement van MOA het definitieve einde van het slechts vier jaar durende bestaan van dit bijzondere museum op deze unieke locatie. Zaterdag 18 augustus heeft MOA definitief haar deuren gesloten.

Bijzondere en spraakmakende tentoonstellingen, met veel liefde en aandacht samengesteld door het team van MOA, bijgestaan door vele vrijwilligers om de bezoekers van het museum te ontvangen, konden het tij van lasten uit het verleden, dubbende overheden en tegenvallende bezoekersaantallen niet keren. De werkelijke oorzaken van de teloorgang van het museum blijven in nevelen gehuld, maar merkwaardig is het wel dat een nog zo’n relatieve jonge organisatie zo weinig tijd krijgt om zich te ontwikkelen tot een bezoekersmagneet.

Die potentie had het museum wel, met bijzondere, eigenzinnige en spraakmakende tentoonstellingen. Een van de hoogtepunten was ‘TIER’, de tentoonstelling waarbij het werk van Armando gecombineerd werd met het taxidermatologische werk van Sinke & van Tongeren. Afgestemd op de inrichting van het historische landhuis met het bijzondere Chinese behang waren de kunstenaars en tentoonstellingsinrichters erin geslaagd om van nagenoeg elke kamer in het huis een ’totaalkunstwerk’ te maken, waarbij de opgezette dieren van Sinke & van Tongeren, de geschilderde en geboetseerde dieren van Armando en de dieren en figuren op het behang op de muren van het huis een dialoog met elkaar aangingen, een unieke ervaring voor de beschouwer.

Ook de huidige tentoonstelling ‘Flower Power’ laat weer zien wat een bijzonder decor het huis vormt voor de bloemkunstwerken die hier tentoongesteld geworden. De sfeer en historie van dit ‘huis in de natuur’ versterken de schoonheid en zeggingskracht van de tentoongestelde kunstwerken. De samenwerking voor deze tentoonstelling met de talrijke bruikleengevers zegt iets over de enorme bron die ook de komende jaren ter beschikking gestaan zou hebben voor het samenstellen van nog meer unieke en fraaie tentoonstellingen…

Triest nieuws dus over ‘ons’ mooie museum. Vreselijk voor iedereen die de afgelopen jaren zo z’n best heeft gedaan om van dit bijzondere museum op deze unieke locatie een succes te maken.

Nu maar afwachten wat de toekomst brengt. De gemeente Utrecht, beheerder van het landhuis waarin het museum gevestigd was, wil niet op de toekomst vooruitlopen. In een brief aan de gemeenteraad laat cultuurwethouder Anke Klein (D66) weten dat de gemeente op zoek gaat naar een ‘nieuwe invulling waarbij de openstelling voor het publiek een belangrijk vereiste is’. Een museale functie ligt voor de hand, ook omdat het landhuis zelf al een bezienswaardigheid is.

Lees hier het bericht in DUIC.

Lees hier het bericht in het Trouw cultuur katern.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!