Hele maand oktober
Gratis tentoonstellingsboekje ‘Utrechtse Wonderkamers’

Tijdens de maand oktober, de laatste maand van ‘Utrechtse Wonderkamers: door de tijd’ ontvang je het tentoonstellingsboekje (normaal 2 euro) gratis bij je entreekaartje. Zolang de voorraad strekt.

Vanaf 10 juni neemt Pop-up Museum Oud Amelisweerd bezoekers mee naar de roots van musea met de tentoonstelling Utrechtse Wonderkamers: door de tijd. In verschillende, eclectisch en thematisch ingerichte vertrekken nodigt het museum bezoekers uit zich te verwonderen en te reflecteren over de bijzondere objecten die voor de eerste keer in het huis te zien zullen zijn.

In de eerste editie van Utrechtse Wonderkamers zal ‘tijd’ centraal staan, een belangrijk thema voor het landhuis Oud Amelisweerd. Door toevoegingen en wijzigingen in het 18e-eeuwse gebouw is de geschiedenis van het huis in één oogopslag zichtbaar geworden. De tijd is hier bijna tastbaar.
In de presentaties worden de vertrekken op eclectische wijze ingericht met bijzondere objecten uit de collecties van de Utrechtse kasteelmusea Museum Huis Doorn, Kasteel de Haar, Slot Zuylen en Kasteel Amerongen. Schatten uit de depots – die normaal gesproken niet te zien zijn voor het publiek – worden samen met moderne kunst en design getoond tussen de fraaie historische behangsels van het landhuis.
Met de serie Utrechtse Wonderkamers refereert Pop-up Museum Oud Amelisweerd naar de oorsprong van musea: wonderkamers of Wunderkammers. Dit waren veelal rijk ingerichte ruimtes in huizen met daarin bijzondere collecties en verzamelingen. Van oude kunst tot moderne ontwerpen en bijzondere voorwerpen tot ongewone en alledaagse objecten – de diversiteit in collecties was groot. Wunderkammers boden ruimte voor waardering, verwondering en reflectie.
De tentoonstelling, maar ook het bijzondere interieur van het landhuis spreekt tot de verbeelding. Landhuis Oud Amelisweerd kent een bijzondere geschiedenis en behoort dankzij eeuwen van incidentele bewoning tot een van de best bewaarde voorbeelden van een 18e-eeuwse edelmanwoning in Nederland. Hoogtepunt van het monumentale pand zijn de bijna 250 jaar oude historische behangsels, die de muren van het landhuis tot de dag van vandaag sieren. Oud Amelisweerd is een van de zeer weinige plaatsen waar Chinees behang uit deze periode (1750-1770) op de originele locatie te zien is. Het met de V.O.C. meegebrachte behang met Chinese natuurmotieven, jachtscènes en een drakenbootrace is buitengewoon zeldzaam.

Bron: Utrecht Nieuws.nl

Lees ook: Huis Oud Amelisweerd Pop-up MOA

Openingstijden
woensdag t/m zondag: 12.00 tot 17.00 uur
kassa sluit om 16.00 uur

Toegangsprijzen
volwassenen: € 5,00
kinderen t/m 12 jaar: gratis
kinderen 13 t/m 17 jaar: € 2,50
Museumkaart geldig

Rondleidingen
€ 50,- (excl. toegangsprijs p.p.)
max. 10 personen
reserveren via info@popupmoa.nl

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!