­­­­­Provincie en gemeente ondersteunen Amelisweerd Info

Op 20 april is het platform Amelisweerd Info feestelijk gelanceerd op het plein voor het landhuis Oud Amelisweerd.

Inmiddels hebben we in totaal € 35.000 subsidie van de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht ontvangen. Daarnaast is er ook een toezegging van € 7.500 van het KF Heinfonds.

Dat is een enthousiast driewerf hoera waard!

De subsidie van de gemeente is voor 2024, die van de provincie voor de komende drie jaar. Nu kunnen we onze doelen gaan verwezenlijken, namelijk:

  • zorgen dat er toegankelijke én verdiepende informatie aangeboden wordt over de natuur, het landschap en de cultuurhistorie op de landgoederen
  • zoveel mogelijk bezoekers bereiken
  • het bundelen van de kleine en grotere initiatieven rond natuur en cultuurhistorie

Wat doen wij intussen

Er komen twee schermen in De Veldkeuken: één met de agenda van de activiteiten op het vlak van natuur- en cultuurhistorie en een scherm met daarop diverse filmpjes over de landgoederen. Bunniker Wim Zagt zorgt voor het beeldmateriaal voor de eerste filmpjes. Daarnaast werken we aan wandelroutes en kaarten die de landgoederen visueel toegankelijk maken. Bezoekers kunnen bij de Veldkeuken-medewerkers terecht met hun vragen over de landgoederen.

Voor de digitale informatie rond educatie over natuur en cultuurhistorie op de landgoederen wordt de site Amelisweerd.com gebruikt. Alle activiteiten komen daar in een agenda terecht. En let op: We hebben een Instagramaccount geopend waarop mensen hun fraaie foto’s van flora en fauna van de landgoederen kunnen plaatsen zodat we elkaar inspireren en op de hoogte houden wat er zoal te zien en te horen valt. Neem een kijkje op instagram/amelisweerdinfo

Voor de inhoudelijke verdieping leiden wij gidsen op vanuit de Vrienden van Amelisweerd. Het team is inmiddels uitgebreid met enkele enthousiaste mensen die excursies over de stinzenflora willen geven; anderen willen bomenwandelingen begeleiden, en er zijn gidsen die zich in cultuurhistorische thema’s gaan vastbijten. Uiteindelijk zullen we vanuit de Vrienden van Amelisweerd een jaarrond programma aanbieden met voor ieder wat wils als het gaat om flora, fauna en cultuurhistorie. Uiteraard staat het iedereen vrij om excursies te geven in de landgoederen en die op de agenda te laten plaatsen – heel graag zelfs, daar is dit nieuwe platform óók voor bedoeld.

Er komt een podwalk over ‘Woudreuzen’ als eerste van een serie podcasts.

Verder gaan we samen met de Vrienden Fort bij Rijnauwen en met Fort bij Vechten een lezingenprogramma organiseren. Dit najaar beginnen wij met een korte paddenstoelencursus. Volgend jaar komen er meer thema’s aan bod, zoals een lezing over de broedvogels van Amelisweerd.

Met dit initiatief willen wij bijdragen aan de waardering, bescherming en instandhouding van de landgoederen, zodat ook volgende generaties volop kunnen genieten in Amelisweerd en Rhijnauwen.

logo’s subsidieverstrekkers
Logo amelisweerd info april 2024

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!