Utrecht Science Park Marathon

Komende zondag is het weer zo ver: de Utrecht Science Park Marathon, waarvan de langste afstand deels over de landgoederen loopt. Ik geef ’t eerlijk toe, zelf geef ik de voorkeur aan een flinke wandeling met de hond of een fietstochtje. In blote benen en korte mouwen rennen door de weilanden en het bos is aan mij niet besteed. Voor komende zondag lijkt het sowieso verstandig om je, ook als loper, warmer te kleden…

Maar er zijn dus genoeg mensen die wel plezier aan het hardlopen beleven en daar kan ik me toch ook wel iets bij voorstellen. De mensen die ik ken waarvan ik weet dat ze regelmatig een rondje over de landgoederen rennen doen dat normaal gesproken niet op een zondagmiddag, als de landgoederen vergeven zijn van de drentelende en dwarrelende gezinnetjes of zelfs complete families.
Nee, als ze een rondje gaan rennen, doen ze vaak vroeg op de dag. Zo vroeg op de dag, dat het regelmatig mooie plaatjes oplevert, van een mistige ochtend met donkere silhouetten of van koeien in een wei met op de achtergrond een opkomende zon. En dan heb ik het nog niet over de reeën en andere dieren die in alle vroegte gespot worden. Onze ‘renners’ hebben dus niet alleen oog voor een kek en sportief outfitje, maar ook voor al het moois dat ze onderweg tegenkomen. Dubbel genieten dus: én van de ontspanning door inspanning én van de natuur om je heen.

 

‘Heatmap’

Dat er niet alleen tijdens de Utrecht Science Park Marathon veel gerend wordt op de landgoederen, maar dat Amelisweerd & Rhijnauwen het hele jaar door een favoriete plek zijn voor de geoefende renner, is goed te zien aan het kaartje van Strava Activity. Op deze zogenaamde ‘heatmap’ zie je aan de infrarood sporen dat het gebied intensief gebruikt wordt door hardlopers en dat levert een mooi plaatje op. Het gaat dan om hardlopers die de mobiele Strava app gebruiken, waarmee hun sportieve activiteiten bijgehouden worden.

Strava elf zegt dit over de heatmap en de gegevens die deze bevat:

  • De heatmap geeft ‘hitte’ weer die wordt gegenereerd door alle verzamelde, openbare activiteiten in de afgelopen twee jaar.
  • De heatmap wordt elke maand bijgewerkt.
  • In gebieden met heel weinig activiteit wordt mogelijk geen ‘hitte’ weergegeven.

Als je goed kijkt naar het bovenstaande kaartje herken je de plattegrond van Amelisweerd & Rhijnauwen en het omliggende gebied. Zo is het ook leuk om te zien dat de sporters op de atletiekbaan ook intensief gebruik maken van deze app en dat dat zo goed op de heatmap te zien is.
Of er zich onder de marathonlopers van komende zondag veel Strava-gebruikers bevinden is de vraag. En met de ijskoude temperaturen die voor komend weekend voorzien worden zal er eerder sprake zijn van een ‘coldmap’ dan van een ‘heatmap’.

 

Info voor de ‘niet sporters’

Niet alleen voor de sporters wordt het zondag afzien, ook voor de reguliere bezoekers van de landgoederen. De provinciale weg naar Bunnik (Koningsweg/N411) is voor een groot deel van de dag afgesloten, waardoor de landgoederen minder goed bereikbaar zijn. Ook loopt het parkoers van de marathon over de landgoederen, dus het ‘vrije wandelen’ zal hier en daar verstoord worden door het hier en daar met linten afgezette parkoers. Als je niet oppast, loop je kans onder de voet gelopen te worden door door de kou bevangen hardlopers. Zo’n vaart zal het allemaal niet lopen en misschien bevinden zich onder de marathonlopers wel bekenden die het leuk vinden om vanuit het bos aangemoedigd te worden.

In ieder geval wensen we je komende zondag veel plezier op de landgoederen, al dan niet in sportieve vorm.

Foto: Morning Jog II, Leendert Buteijn.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!