Terugblik Amelisweerd Info 2024
We kijken terug op een geslaagd startjaar van Amelisweerd Info. Na de nodige voorbereidingen gingen we 20 april 2024 echt van start. Tijdens een feestelijke en goed bezochte aftrap op het plein bij landhuis Oud Amelisweerd werden de plannen voor de komende jaren gepresenteerd en werd het voor Amelisweerd Info ontwikkelde logo gepresenteerd.
Lancering Amelisweerd Info
Groot succes die dag waren meteen de verschillende excursies waar voorafgaand aan de formele aftrap aan deelgenomen kon worden. De excursies boden een doorsnee van de de excursies en lezingen die onder de noemer Amelisweerd Info georganiseerd worden: ‘Vogelen in het bos’ in het kader van natuureducatie, ‘Sporen uit het verleden’ en ‘De unieke behangkamers van Landhuis Oud Amelisweerd’ in het kader van cultuurhistorie en ‘Fotograferen met je smartphone’ als handvat voor bezoekers aan de landgoederen om ook zelf bij te kunnen dragen aan het platform.
Eva Grosfeld ging als gastvrouw van de dag in gesprek met verschillende initiatiefnemers en creatieve makers die bijdragen aan Amelisweerd Info.
Het hele verslag lees je hier: lancering Amelisweerd Info.
Foto’s: Rob Huibers, Liesbeth Paardekooper, AnnA Adrichem.
Stinzenfloracursus en -excursies
Vanaf het voorjaar werd er gestaag doorgebouwd aan Amelisweerd Info. De eerste excursies werden georganiseerd door de Vrienden van Amelisweerd. Ook werd in het voorjaar de driedaagse cursus stinzenflora en cultuurhistorie georganiseerd. Een aantal deelnemers was zo enthousiast dat ze met elkaar een nieuw gidsenteam gevormd hebben. Ze hebben samen proef gelopen en enkele gidsen hebben in 2024 een extra stinzenflora-wandeling ontwikkeld.
Insectenexcursie
In juni vond de insectenexcursie plaats. Ook hiervoor was er weer volop belangstelling, de excursiegroep zat weer helemaal vol. De deelnemers hebben een mooie en leerzame wandeling gemaakt.
Paddenstoelenexcursie
Op vier zaterdagmiddagen in oktober 2024 organiseerden Vrienden van Fort bij Rijnauwen, Vrienden van Amelisweerd en Fort bij Vechten gezamenlijk een cursus paddenstoelen. Liefst 28 enthousiastelingen tekende hierop in. Zij kregen veel informatie van het gidsenteam. Lees hier het verslag gemaakt door Ben Hermans, een van de deelnemers: Paddenstoelenexcursie.
Bomenexcursie
In het najaar hebben twee van de nieuw geworven en opgeleide gidsen een excursie over bomen ontwikkeld. Dit is de eerste van de serie nieuwe excursies. In november en december vonden de eerste excursies plaats.
Deelnemers
De snelle groei van het aantal gidsen heeft er ook toe geleid dat er dit eerste jaar al veel meer excursies gegeven zijn dan oorspronkelijk voor dit jaar gepland. In totaal hebben er dit jaar al 160 mensen deelgenomen aan de verschillende excursies. De belangstelling voor de landgoederen en om daar meer over te leren is dus aanwezig!
Eerste successen
Daarmee blijkt ook meteen in het eerste jaar al dat de opzet van Amelisweerd Info geslaagd is: meer mensen informeren en enthousiasmeren over de landgoederen en met die energie weer een grotere groep bereiken. Met als doel dat veel meer mensen weten hoe waardevol het gebied met de landgoederen is, qua natuur, cultuurhistorie én de samenhang daartussen en de kwetsbaarheid van het geheel.
Ook op andere fronten werd dit jaar goed doorgepakt. In 2024 hebben podwalkmakers Gerard van den Berg en Liesbeth Paardekooper twee podwalks over De Woudreuzen van Amelisweerd gemaakt. O.a. de bekende bomenexpert Bert Maes komt hierin aan het woord.
Begin november 2024 is de eerste van deze twee podwalks gelanceerd. De podwalk is te vinden en te beluisteren via het platform Amelisweerd Info en via een aantal andere kanalen. De tweede podwalk wordt eind december 2024 uitgebracht.
Bij deze podwalks hoort een (digitale) woudreuzenwandelroute en -kaart. Naar de podwalk.
Een andere mooie ontwikkeling zijn de films die op dit moment gemaakt worden. Filmmaker Wim Zagt is de afgelopen maanden op pad geweest om de beelden voor de eerste film te schieten. Die is binnenkort te zien, o.a. op het interactieve display in de Veldkeuken. In deze films komen verschillende thema’s aan de orde: stinzenflora, de historische moestuinen, het leven op de landgoederen etc.
Displays de Veldkeuken
Al lang bestond de wens om informatie over de landgoederen te kunnen verstrekken via een centrale plek op de landgoederen. Na de teloorgang van het informatiecentrum dat ooit op de zolder van het koetshuis van Oud Amelisweerd gevestigd was, ontbrak het aan zo’n plek. Met het gezamenlijk initiatief van de Vrienden van Amelisweerd, de Veldkeuken en Amelisweerd Agenda/BRNK is weer voorzien in een plek op de landgoederen waar bezoekers informatie kunnen vinden over de landgoederen en wat er te doen is. Naast de medewerkers van de Veldkeuken die mondeling informatie kunnen verstrekken, zijn er in de landgoedwinkel van de Veldkeuken twee displays opgehangen waarop allerlei informatie te vinden is.
Het grote scherm boven de deur schuim achter de toonbank bevat vooral informatie over activiteiten op de landgoederen. Het gebruik van QR-codes bij de aangekondigde activiteiten maakt het mogelijk om met de smartphone ter plekke een ticket te bestellen.
De content voor het kleine interactieve scherm, meteen links om de hoek als je de landgoedwinkel binnenkomt, is nog in ontwikkeling, maar daarop zullen vanaf eind januari 2025 onder andere de eerder vermelde films te zien zijn, een plattegrond met de belangrijkste locaties op de landgoederen en achtergrondinfo.
Amelisweerd Info online
Om alle beschikbare informatie over de activiteiten die in het kader van Amelisweerd Info georganiseerd worden ook online te kunnen vinden, is op de website van Amelisweerd Agenda een aparte sectie gemaakt voor deze informatie. Op deze pagina –www.amelisweerd.info – staan alle activiteiten vermeld van de Vrienden van Amelisweerd en alle samenwerkingspartners op het gebied van natuureducatie en cultuurhistorie. Wekelijks wordt er een digitale nieuwsbrief uitgestuurd naar ruim 1.600 abonnees met daarin opgenomen alle activiteiten die op Amelisweerd Agenda én Amelisweerd staan vermeld.
Online ticketverkoop
Een mooie ontwikkeling die het makkelijker maakt om mee te doen met de activiteiten die in het kader van Amelisweerd Info georganiseerd worden is de mogelijkheid om op de website tickets te bestellen. Bij de aankondiging voor een activiteit staat een knop waarmee je op de website van het Ticketkantoor terecht komt. Daar kun je op een veilige en gebruiksvriendelijke manier online je ticket bestellen en meteen betalen, iets waar we bij de start in april alleen nog van konden dromen.
Amelisweerd Info op Instagram
Met het platform Amelisweerd Info willen we niet alleen informatie verstrekken over de landgoederen, maar willen we bezoekers en liefhebbers ook betrekken. Een van de manieren waarop we dat doen is om mensen de gelegenheid te bieden hun foto’s te delen via het Instagram-account van Amelisweerd Info. Onder het motto ‘Gezien, gespot!’ kun je foto’s of zelf delen op Instagram met de hashtag #amelisweerdinfo, of je kunt je foto’s insturen naar insta@amelisweerd.info, dan worden ze, met vermelding van je naam, geplaatst op het Instagram-account van Amelisweerd Info.
Tot besluit
Deze terugblik laat goed zien wat er in het eerste jaar allemaal op poten gezet is en welke activiteiten er allemaal hebben plaatsgevonden. Dat is voor een groot deel te danken aan het enthousiasme van alle vrijwilligers, aan de deelnemers aan de cursussen die aan de slag zijn gegaan als excursieleider en aan de initiatiefnemers die hun krachten gebundeld hebben. Maar, eerlijk is eerlijk, zonder de bijdragen van de verschillende subsidieverstrekkers was het niet mogelijk geweest om dit jaar zo ver te komen. Een groot dankjewel dus aan de Gemeente Utrecht, de Provincie Utrecht en het K.F. Hein Fonds. Speciale dank aan Martin Vastenhout, zonder wiens adviezen en betrokkenheid we dit niet op de rit hadden gekregen.
Op naar 2025, het jaar waarin de Amelisweerd Info verder uit gaan bouwen en we hopen nog meer mensen te bereiken en te enthousiasmeren!