Mieke Baldé van Tuinderij De Volle Grond

Twee jaar geleden steunden de ondernemers van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen de campagne Bescherm het Bos | Adopteer een boom. Mieke Baldé, tuinder van biologische Tuinderij de Volle Grond, werd toen voor de website van Bescherm het bos geïnterviewd door Julia Cornelissen. We zijn twee jaar verder, maar het interview is nog steeds actueel en ook de nieuwe Bescherm het bos campagne is nog steeds even hard nodig in de strijd voor het behoud van Amelisweerd.

Gasten welkom

‘Het ecosysteem hier is zo bijzonder,’ zegt Baldé tussen de gewassen die langzaamaan weer hun gezicht laten zien in de Tuinderij. ‘We hebben een kolonie lieveheersbeestjes die bladluizen eten, de voorbijtrekkende padden eten slakken en alle vogels in de bomen om de tuin heen zijn ook altijd welkom: zij eten onder andere rupsen. Hoe minder bomen er om de tuin heen staan, des te minder robuust het ecosysteem zal zijn.’
De A27 loopt langs de tuin, dus het geruis van voorbijrazende auto’s is constant te horen. ‘Nu de vogels zijn begonnen met fluiten, valt het alweer minder op. Maar het geluid is er altijd.’ Toen Baldé in 2010 tuinbaas werd bij De Volle Grond, was ze bang stapelgek te worden van de voortdurende herrie. De snelweg is een buur waar iedere ondernemer en bewoner van Amelisweerd rekening mee moet houden.

Waar is de creativiteit?

Een verbreding van de weg zou betekenen dat de A27 bijna tegen de tuin aan zou komen te liggen. ‘Dus nog meer herrie.’ Bovendien vindt Baldé de oplossing van de overheid ‘weinig creatief’.
‘Het zou veel interessanter zijn als ze met vernieuwende maatregelen zouden komen. Rijbanen voor autodelers, een uitgebreid ov-netwerk. Veel jongeren hebben niet eens meer interesse in een eigen auto.’

Eeuwen oud

De tuinen van Amelisweerd zijn honderden jaren oud. Ze zijn oorspronkelijk aangelegd om de landhuizen in het gebied van groenten te voorzien. De moestuin die nu door De Volle Grond beheerd wordt, werd als laatst particulier gebruikt door de familie Bosch van Drakestein, die tot 1963 in het landhuis van Nieuw Amelisweerd woonde. ‘Wij waarborgen deze historie, door een aantal kenmerken van een cultuurhistorische moestuin in stand te houden,’ vertelt Baldé.
Zo moeten de zichtlijnen vanuit het oude landhuis over de tuin vrij blijven en is de achttiende-eeuwse muur om de tuin heen twee jaar geleden gerenoveerd. ‘Ook is de tuin historisch divers. Het was de trots van landeigenaren om gasten bijzondere en diverse vruchten te kunnen voorschotelen, zoals ananassen en perziken. Ook nu groeien er allerlei groenten en fruit naast elkaar.’ In rijen staan groenten als andijvie, sla, bonen en radijs. Grote struiken herbergen bessen en tussen opgestapelde stenen zijn kruiden geplant.

Zorg voor dit gebied

De historie, het unieke ecosysteem en het feit dat wij werkplekken bieden aan mensen met een zorgvraag: stuk voor stuk zijn het redenen om goed voor dit gebied te zorgen. Met dit bijzondere stuk grond gaan wij ook al eeuwen voorzichtig en liefdevol om.’

Meer weten over Tuinderij De Volle Grond?
Kijk op www.tuinderijdevollegrond.nl

Artikel: Julia Cornelissen Foto’s: Tuinderij de Volle Grond

Wil jij de strijd voor het behoud van Amelisweerd steunen? Ga naar de website van Voorjestadsie en doneer aan de campagne Bescherm het bos | Geef om Amelisweerd.

Wij waarborgen deze historie, door een aantal kenmerken van een cultuurhistorische moestuin in stand te houden,’

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!