Zwemmen in de Kromme Rijn, doen of niet doen?

Je ziet het natuurlijk ook wel zitten om met een paar tropische dagen in het vooruitzicht een frisse duik in de Kromme Rijn te nemen. Je ziet het genoeg mensen doen en op een snikhete dag is het zo verleidelijk. Toch is het goed om je te realiseren dat zwemmen in open water niet geheel zonder risico is. Dit is wat de GGD Regio Utrecht erover zegt:

Zwemmen in open water is niet zonder risico’s. Officiële zwemwaterlocaties, zoals recreatieplassen, worden regelmatig gecontroleerd op ziekteverwekkers. Ook wordt de omgeving van het zwemwater beheerd en schoon gehouden, waardoor de kans op overlast van knaagdieren en andere wilde dieren veel kleiner is. Open water zoals sloten, rivieren en grachten zijn géén officieel zwemwater en worden niet gecontroleerd.

Als je zwemt in niet-officieel zwemwater, loop je een groter risico om een infectie op te lopen. De aanwezigheid van ziekteverwekkers in het water en de aanwezigheid van dieren, zoals ratten, bepaalt hoe groot dit risico is. Het zwemmen in open water kan klachten geven van je maag en darmen, maar ook van de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes). Dit soort klachten duurt meestal een paar dagen tot hooguit een week.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

De kans is klein, maar het is niet ondenkbaar dat je een ernstigere aandoening oploopt, zoals leptospirose. Deze ziekte komt wereldwijd voor. Leptospirose (ziekte van Weil, modderkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën (genaamd Leptospiren). Deze bacteriën worden overgedragen door contact met de urine van besmette dieren, zoals ratten en muizen. Via de urine van dieren komt de bacterie uiteindelijk in aarde, riool en oppervlaktewater terecht. Tijdens het zwemmen kan de bacterie via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen.

De ziekte gaat gepaard met griepachtige verschijnselen. Symptomen zijn onder meer plotseling opzettende (hevige) hoofdpijn, koorts, spier- en gewrichtspijnen, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en braken. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot verstoringen in de functies van lever en nieren of treedt hersenvliesontsteking (meningitis) op. Het is bekend dat enkele jaren geleden een aantal lange-afstandszwemmers deze ziekte inderdaad bij het zwemmen in de Kromme Rijn opgelopen heeft. Voorzichtigheid is dus geboden, weet wat je doet! De actuele situatie van leptospirose in Nederland is te zien in de Atlasinfectieziekten.

Risico op infecties beperken

Je kunt het risico op infecties zoveel mogelijk proberen te beperken. Het belangrijkste advies van de GGD is natuurlijk om alleen te zwemmen in officieel goedgekeurd zwemwater. Voor meer informatie over officieel aangewezen zwemwater en locaties in de buurt kijk je op www.zwemwater.nl.

Maar dat is natuurlijk niet de lol. Jij wilt misschien toch in de Kromme Rijn zwemmen! Dan geeft de GGD deze adviezen:

  • Zorg dat je na het zwemmen doucht en jezelf goed afdroogt;
  • Voorkom dat je water inslikt;
  • Ga niet zwemmen als je open wondjes hebt.

Iedereen maakt natuurlijk z’n eigen afweging, maar je weet nu in ieder geval waar je rekening mee moet houden.

Meer informatie

Heb je een vraag over open zwemwater in relatie tot gezondheid, dan kun je deze op werkdagen stellen aan de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD regio Utrecht via telefoonnummer 030 608 60 86.

Veel plezier bij je verblijf op de landgoederen en let op je gezondheid. Keep it cool!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!