Komende zondag staat in het teken van ‘Lekker naar de bio boer’. Een van die bio boeren die de moeite van een bezoekje waard is, is biologische tuinderij De Volle Grond op Amelisweerd, want ook daar is het zondag open dag.

De Volle Grond

Tuinderij De Volle Grond is voor ons geen onbekende meer. Tijdens de voorbereidingen voor de Amelisweerd Agenda 2017, eind vorig jaar, maakten we kennis met Mieke en Marieke. Mieke is, samen met Gertjan, sinds 2010 de beheerder van deze prachtige historische moestuin.

Mieke is de echte tuinder, met een achtergrond in de biologisch-dynamische landbouw en een enorme liefde voor en kennis van het verbouwen van voedsel. Gertjan is verantwoordelijk voor de zorgkant van de tuinderij, want de tuinderij biedt als zorgboerderij ook ruimte aan mensen die een leer-werktraject volgen. Sinds 2015 wordt Gertjan daarbij ondersteund door Marieke, die behalve haar werk voor De Volle Grond ook een eigen ademcoaching-praktijk heeft.

Onder de naam Hollandse Indianen verzorgt Marieke diverse workshops op, wat geen verrassing zal zijn, de tuin van tuinderij De Volle Grond. En misschien ken je Hollandse Indianen ook al via de gastblog van Marieke op deze website!

Tuiniersweetjes
Vooruitlopend op de open dag namen wij deze week alvast een kijkje en troffen de tuin op z’n mooist aan. Met het mooie weer van de afgelopen tijd en de aandacht van de tuinders staat alles prachtig in bloei en kunnen er al de nodige groentes geoogst worden.
We zagen o.a. andijvie, sla, prei, peulen, radijs, rode beiten, rucola, spitskool, tuinbonen en aardbeien, allemaal bijna klaar voor de oogst.

Onze aandacht werd getrokken door een veld met paarse bloemen, waar het een gezoem van belang was. Bijen en hommels vlogen er af en aan. Het bleek om een veld met phacelia te gaan, onder de kenners ook wel bekend als bijenvoer. En daar is bij dit veldje ook precies om te doen: ervoor zorgen dat bijen genoeg te eten hebben en dus graag op de tuin komen. De bijen zijn nodig voor de bevruchting van de gewassen op de tuin, dus een bijentrekker zoals phacelia is dan welkom. Wie wil weten hoe belangrijk bijen zijn voor de bevruchting van gewassen, moet het prettig leesbare boek van de Dave Goulson maar eens lezen: Geroezemoes in het gras.  De hoogleraar biologie vertelt op een aanstekelijke manier over zijn eigen ervaringen met een stukje land in Frankrijk en mixt die ervaringen uit de alledaagse praktijk met zijn kennis als bioloog over wat er op grote schaal dreigt mis te gaan met de bijen en hommels. Een echte eye opener voor iedereen die denkt dat het wel los loopt…

Klaver tussen de phacelia.

Terug naar tuin. Aan de voet van de hoog opgeschoten phacelia ontdekten we klaver. Mieke vertelde ons dat zodra de phacelia uitgebloeid is, klaver de functie van bijentrekker overneemt. En klaver heeft nog een mooie functie. De lange en sterke wortels van de klaver ploegen als het ware door de grond heen en houden de grond zo luchtig. Tegelijkertijd wordt de bodem bedekt en krijgt onkruid geen kans om op te schieten.

Groentetas & pergola
Alles wat gezaaid, verzorgd en geoogst wordt krijgt natuurlijk een goede bestemming. En dat is de groentetas van De Volle Grond, die via verschillende uitgiftepunten verspreid wordt. Meer info over o.a. de inhoud van de groentetas vind je op de website van tuinderij De Volle Grond of kom je te weten als je zondag a.s. naar de open dag komt!

De naam ‘groenteabonnement’ doet eigenlijk geen recht aan de overeenkomst die je met tuinderij De Volle Grond sluit. Waar je je eigenlijk aan verbindt is een oogstaandeel, wat betekent dat je oogstrisico draagt en dat de hoeveelheid groente in je tas door het seizoen heen kan wisselen. De tuinderij doet z’n best om een zo goed mogelijke oogst te realiseren, maar over weersinvloeden heeft niemand natuurlijk iets te zeggen. In deze pergola-constructie ben je dus eigenlijk aandeelhouder en mag je meebeslissen over de prijs en het teeltplan. Elk jaar organiseert tuinderij De Volle Grond een pergola-vergadering waarin deze en andere zaken met de ‘aandeelhouders’ besproken worden.
Verder ben je als deelnemer altijd welkom om op de tuin te komen kijken hoe je groenten erbij staan, of gewoon om te genieten van de prachtige plek; het is ook jouw tuin!

Recept roodkopraapje
In je groentepakket kom je natuurlijk wel eens iets tegen waarvan je niet meteen weet wat je er mee moet. Het gaat vaak om ‘vergeten groenten’ die vroeger heel gangbaar waren en die met regelmaat door je opa en oma gegeten werden. Tegenwoordig kom je dit soort ‘vergeten groenten’ eigenlijk alleen nog maar tegen in de biologische tuinbouw. Het roodkopraapje, uit de familie meiknollen, is zo’n vergeten groente die nog op De Volle Grond geteeld wordt.  Het is nu bijna de tijd  dat ze geoogst kunnen worden, dus je kan ze zomaar tegenkomen in je groentetas. De naam ‘meiknol’ duidt op het feit dat de meiknol alleen in het voorjaar geteeld wordt, omdat de plant niet winterhard is.

Meiknolletjes met fetakaas en kruidenolie.

In België en Frankrijk is de meiknol – navet de printemps – veel meer ingeburgerd en dus heel gewoon. Daar maken ze hem bijvoorbeeld smakelijk door te karamelliseren met suiker en boter. Ook wordt hij veel geroosterd of gestoomd en opgediend met een klontje boter.
Van Mieke kregen we wat meiknolletjes mee en diezelfde avond hebben we zitten smullen. Het recept dat Irma uitgezocht en geïllustreerd heeft combineert de meiknolletjes met fetakaas, verse kruiden, aardappeltjes en worstjes. Niet meteen al te wild dus, want met twee tienerdochters in huis moet je de smaakpapillen niet te veel prikkelen.
Maar ondanks de eenvoud van het recept,  smaakten ons de meiknolletjes prima en is het geïllustreerde recept dat je bij deze blog aantreft een aanrader! Download hieronder het recept.

Op Irmsblog vind je trouwens nog meer smakelijke recepten!

Meiknolletjes recept

Download hier je Meiknolletjes recept.

Open dag De Volle Grond
Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar De Volle Grond? Dan is komende zondag de uitgelezen kans om je neus te laten zien op de tuinderij. De tuin ziet er prachtig uit, de weersvoorspellingen beloven prachtig weer en een bezoekje aan de tuinderij is op deze vaderdag een uitje dat vaders niet snel zullen vergeten. Geen stropdas, sokken, lekker luchtje of knutselwerkje, maar met het hele gezin genieten van al het moois dat de tuinderij te bieden heeft.

Op deze open vaderdag heeft De Volle Grond een aantal activiteiten op het programma staan:

  • Voorbereidingen voor de open dag.

    De Grote Vader-kind Tuinmeerkamp: in een vader-kind team spelletjes en wedstrijdjes doen tegen andere teams

  • Broodjes bakken boven het vuur
  • Spannende speurtocht door de tuin
  • Bak een groenten-kruidenomelet (voor je pa) met zelfgeraapte eitjes
  • Rondleidingen
  • Groenteverkoop
  • Terras met lekkers van De Veldkeuken
  • Bloemenworkshop Bloemkracht8

Doe jezelf dus een plezier en breng zondag tijdens de open dag een bezoekje aan De Volle Grond, de historische moestuin op Nieuw Amelisweerd. Tot zondag!

Kijk op de plattegrond waar je De Volle Grond kunt vinden.
Op de open dag ben je welkom tussen 12.00 en 17.00 uur.

Met dank aan Mieke van De Volle Grond.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!