Het broedseizoen is weer aangebroken. Een bijzondere, maar ook kwetsbare periode in de natuur. Tijdens deze maanden zoeken de dieren partners, krijgen ze jongen, leggen ze eieren en broeden ze die uit. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Met een gezamenlijke actie, de Kraamkamer van de Natuur, vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer jou als bezoeker om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren. Dit kun je doen door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen.
Ook de boswachters op Amelisweerd & Rhijnauwen onderschrijven deze oproep. Lees er meer over op de website van Natuurmonumenten: kraamkamer van de natuur van start

Onderstaand een bericht dat ik een aantal jaren geleden schreef na een bijzondere ontmoeting in het bos van Amelisweerd.

Afgelopen zondagochtend stond ik tijdens een wandeling met Kiko op Amelisweerd ineens oog in oog met een ree. Het duurde letterlijk maar een ogenblik, want de ree verdween meteen met grote sprongen in het struikgewas, waar hij een eindje verderop nog even bleef staan. Een bijzondere ervaring.

Ik was blij dat ik mijn hond Kiko aangelijnd had, anders was hij er vast achteraan gegaan. Niet dat Kiko zo’n gevaarlijke jager is en niet onder appèl staat, maar iets was beweegt en er vandoor gaat, werkt voor een hond toch vaak als een ‘trigger’. Stel je de stress die dat bij de ree in zo’n geval teweegbrengt maar eens voor… Niet voor niets is Amelisweerd een natuurgebied waar honden alleen aangelijnd welkom zijn.

Toch kom ik op Amelisweerd regelmatig mensen tegen die hun hond niet aangelijnd hebben. Het is natuurlijk heel verleidelijk: even je hond de ruimte geven om de boel te verkennen of een stukje te laten rennen. Je moet dan aardig zeker van je capaciteiten als roedelleider zijn, want de meeste honden gaan toch hun instinct achterna als ze wild tegenkomen, zelfs als jij als baasje dacht je hond onder appèl te hebben. De verhalen over honden die reebokjes grijpen zijn bekend. Dat dat wild wel degelijk op Amelisweerd aanwezig is, mag duidelijk zijn, zelfs op klaarlichte dag dus. En dan hebben we het niet alleen over reeën, maar ook over vossen, hazen, eekhoorns, dassen en allerlei vogels.

Hou je dus ook als hondenbezitter aan de regels die gelden op Amelisweerd, en die er niet voor niets zijn. Realiseer je hoe bijzonder het is dat het wild tot zo dicht bij de stadsrand in dit gebied leeft. Juist het dichte bos van Amelisweerd biedt veel schuilplekken voor het wild, reden waarom loskopende honden hier niet welkom zijn. Op het jaagpad langs de Kromme Rijn (buiten het bos van Amelisweerd) en op Rhijnauwen, met uitzondering van Fort bij Rijnauwen, zijn loslopende honden, mits onder appel, wel welkom en kun je dus naar hartenlust dollen met je viervoeter.

De grens tussen Amelisweerd en Rhijnauwen ligt bij de doorgang bij boerderij De Zonnewijzer. Kom je vanaf Amelisweerd en ga je daar het hek door, dan ben je op Rhijnauwen waar je hond los mag.

Veel plezier – met je hond – op Amelisweerd & Rhijnauwen!

Hond aan de lijn op Amelisweerd

Kiko in volle vaart op het jaagpad langs de Kromme Rijn.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!