Renovatie landgoederen
Deze week was ik aanwezig bij de officiële opening van een aantal gerenoveerde delen van de landgoederen Amelisweerd & Rhijnauwen. De meest in het oog springende toevoegingen zijn de nieuwe bruggen op het Engelse Werk.
Voor sommigen nog even wennen, want je kunt ook gehecht zijn geweest aan de eenvoudige bruggetjes die er decennialang gelegen hebben, maar het moet gezegd worden: op deze zonnige zomerdag lagen de nieuwe bruggen er fraai bij. De motieven van vogels, planten en bloemen die aan de zijkanten van de bruggen te zien zijn, zijn geïnspireerd op het Chinese behang in landhuis Oud Amelisweerd.
De kersverse burgemeester van Bunnik, Ruud van Bennekom, gedeputeerde van de provincie Rob van Muilekom en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk knipten elk op een van de nieuwe bruggen op feestelijke wijze het lint door.
De uitgevoerde renovatie (die nog veel meer omvat) is het resultaat van de samenwerking tussen de gemeenten Bunnik en Utrecht en de provincie Utrecht en die samenwerking smaakt naar meer. In de toespraken werd uiteraard gerefereerd aan de grote bezoekersaantallen die in de toekomst misschien nog wel verder oplopen, en de manier om die bezoekers te verspreiden, niet alleen over de landgoederen, maar ook in het gebied aan de andere Kant van de spoorlijn en de A12, waar ook Fort Vechten ligt. Genoeg ideeën en kansen dus, maar met een oprukkend Utrecht Science Park is er ook het risico van geknabbel aan de randen van het zo bijzondere gebied van Amelisweerd & Rhijnauwen, iets waar landgoedbewoners en liefhebbers van Amelisweerd & Rhijnauwen zich ernstig zorgen over maken.
Tijdens de wandeling over de landgoederen sprak ik de bij de renovatie betrokken landschapsarchitect Barry Kerckhoffs van Bureau Verbeek. Omdat er nog veel meer te vertellen valt over de renovatie en de uitgevoerde werkzaamheden, spraken we af om hier aandacht aan te gaan besteden op deze website. Binnenkort dus meer achtergrondinformatie en beeld bij de keuzes die gemaakt zijn om de landgoederen voor de komende 50 tot 100 jaar weer in topconditie te houden.
Gedeputeerde Rob van Muilekom van de provincie Utrecht op een van de nieuwe bruggen op het Engelse Werk.
Ook het voorterrein en de tuin bij ridderhofstad Rhijnauwen, waar de Stayokay gevestigd is, is opnieuw ingericht.
Het ziet er nu mooi uit het Engelse Werk, maar de bospaadjes vallen door hun nieuwe kleur wel erg op. Ze zijn ook wat breder. Op mijn dagelijks wandelingen in Amelisweerd kom ik steeds vaker fietsers op de (geëgaliseerde) bospaadjes tegen. Trouwens, het autoverkeer dat vanaf het MOA binnendoor naar theehuis Rhijnauwen en v.v. probeert te komen, neemt ook toe (een foutje van Google dat van een wandelroute een autoroute heeft gemaakt). Met de trap in het Engelse Werk had ik zeker in het begin toen de leuning nog ontbrak – het heeft lang geduurd voordat die er kwam – wel wat moeite. Bij het naar beneden gaan zijn de randen van de treden niet goed te onderscheiden van de onderliggende treden (een opvallend randje zou helpen). Voor een fietser en rolstoeler met potige begeleider zijn de bruggetjes wel te “nemen”, voor een scootmobieler lijkt het mij een riskante onderneming.
Bedankt voor je reactie Han, goed om te horen hoe e.e.a. in de praktijk ervaren wordt. We gaan het doorgeven aan de gemeente/beheerder.