Beste kasteelrecept van het jaar

Landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik heeft de VriendenLoterij Kasteelprijs ‘Het beste kasteelrecept van Nederland’ gewonnen met hun perentaart met karamelsaus en ontving de hoofdprijs t.w.v. € 10.000. Dat is wel een felicitatie waard!

In maart brachten ruim 15.000 mensen hun stem uit op hun favoriete kasteelrecept en kozen de top 3. Deze drie recepten werden in april op verschillende kasteellocaties door een jury beoordeeld. Museum Martena in Franeker met hun kweeperentaart en kasteel Cannenburch in Vaassen met hun Indische stoof werden respectievelijk 2 en 3 en ontvingen € 5.000 en € 2.500.

Meral Maas, stagiaire en bedenkster van het winnende recept: ‘We zijn blij verrast met de steun die we kregen en het enthousiasme waarmee mensen hebben gereageerd op onze taart, ons verhaal en onze deelname. Door deel te nemen aan de wedstrijd kregen we de kans om Landhuis Oud Amelisweerd op een originele manier onder de aandacht brengen, waardoor zowel vertrouwde bezoekers als nieuwe mensen werden aangetrokken. We hebben alles op eigen kracht gedaan: van het bedenken en maken van het recept tot het maken van de foto’s en het bakken en uitdelen van de taartjes en zijn buitengewoon trots dat onze inspanningen hebben geleid tot de eerste plaats.’

Volgens Lotte Walrave, directeur van het landhuis, vormt de taart een presentatie van het landhuis en de bijbehorende gastvrijheid. ‘We zijn een heel klein landhuis vergeleken bij andere Utrechtse kastelen en huizen, zoals Kasteel de Haar en Huis Doorn. Dat zoveel mensen gestemd hebben op een klein huis is echt bijzonder.’

Boek over Chinees papierbehang

Het is al duidelijk wat Landhuis Oud Amelisweerd gaat doen met de hoofdprijs t.w.v. € 10.000. Het landhuis laat weten dat de geldprijs gebruikt zal worden om iets terug doen voor de vrijwilligers.
Daarnaast wordt er gewerkt aan een boek over de achttiende-eeuwse Chinese papierbehang in de kamers. Dit behang hangt al 250 jaar in twee aaneengesloten kamers. Volgens Walrave is het de enige plek in Nederland, en misschien zelfs in Europa, waar het in originele staat te zien is. ‘Veel mensen weten hier niet vanaf en onbekend maakt onbemind.’ Het boek moet daar verandering in brengen. ‘In de hoop dat meer mensen erachter gaan komen’.

Op de foto: Meral Maas en Lotte Walrave. Bronnen: Dag van het Kasteel en RTV Utrecht. Foto: Dag van het Kasteel.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!