Still uit de video met het gedicht ‘Amelisweerd 2008’. De video vind je onderaan dit bericht.

Utrechtse dichters hebben een bijzondere band met het bos van Amelisweerd. Voor hen is het een bron van inspiratie en rust, maar ook van strijdvaardigheid.

Eind 2016 bracht ik de Amelisweerd Agenda 2017 uit. Ik was blij met het resultaat, o.a. vanwege de vele bijdragen van anderen. Trots was ik vooral ook op de bijdragen van de Utrechtse dichters Alexis de Roode en Onno Kosters, die hun gedichten over Amelisweerd beschikbaar stelden voor publicatie.

Het bleek de bron te zijn voor een mooie samenwerking met het Utrechtse Stadsdichtersgilde. In 2018 was ik betrokken bij de campagne Bescherm het Bos, Adopteer een boom en de daaraan gekoppelde DAG-WEG-DAG. Hanneke van Eijken, Pauline Pisa, Anne Broeksma, Alexis de Roode, Jan van er Haar en Onno Kosters, leden van het gilde, waren bereid de campagne te steunen. Ze schreven gedichten ter ondersteuning van de campagne voor het behoud van Amelisweerd en droegen hun gedichten voor tijdens een poëziesessie in de Kargadoor op DAG-WEG-DAG. Vijf van deze gedichten verschenen ook als set kaarten, mooi vormgegeven door Habiba Doorenbos en nu als giveaway beschikbaar bij de crowdfunding campagne.

Het is nu 2020, en nog steeds wordt er campagne gevoerd voor het behoud van Amelisweerd: Bescherm het bos, Geef om Amelisweerd. Gelukkig is het lijntje naar de Utrechtse dichters er nog steeds. Pauline Pisa stelde haar gedicht ‘Opwaartse druk’ beschikbaar als giveaway bij de campagne. Nu is er ook de bijdrage van het erelid van het gilde, Ingmar Heytze. Zijn voordracht van het gedicht ‘Amelisweerd 2008’ is fraai vastgelegd en voorzien van mooie beelden door Jeppe van Pruissen.

Bekijk hieronder het filmpje, luister naar het verhaal en het gedicht van Ingmar Heytze en vraag je af welke waarde het behoud van dit bijzondere bos met honderden jaren oude bomen voor jou heeft.

Cees van den Brink,
initiatiefnemer Amelisweerd Agenda en campaigner bij Bescherm het bos / KRU-Kerngroep Ring Utrecht

Gedicht Amelisweerd Onno Kosters
Gedicht Hannke van Eijken Amelisweerd

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!