Reekalfjes op de landgoederen – de bosbaas vertelt
Natuureducatie
Als Infopunt Amelisweerd werken we samen met de gemeente Utrecht om de bezoekers van de landgoederen zo goed mogelijk te informeren. We hebben dan ook goed contact met bosbaas Martijn Wolthers. Als bosbaas op Amelisweerd & Rhijnauwen houdt hij zich namens de gemeente dagelijks bezig met het beheer en onderhoud van de landgoederen. Regelmatig vertelt Martijn op LinkedIn over zijn ervaringen, zoals in onderstaand bericht.
Reekalfjes op de landgoederen
Als medewerker van de gemeente Utrecht voel ik me enorm verbonden met de natuurgebieden Amelisweerd en Rhijnauwen. Deze prachtige landgoederen, vlak bij onze bruisende stad, zijn niet alleen geliefde recreatieplekken voor onze inwoners, maar ook belangrijke leefgebieden voor tal van dieren, waaronder de reekalfjes.
Elke lente, wanneer de dagen langer worden en de zon warmer, bereiden wij ons voor op de geboorte van deze schattige jonge dieren. Als gemeente zetten we ons met hart en ziel in om de reekalfjes te beschermen. Dit is hoe we dat doen.
Voordat we de graslanden maaien, gaan onze toegewijde collega’s van de aannemer op pad om de velden nauwkeurig te inspecteren. We gebruiken drones uitgerust met warmtecamera’s om de kalfjes te lokaliseren. Het is een bijzonder moment om op het schermpje de kleine warme vlekjes te zien die aangeven waar een reekalfje zich verstopt. We markeren de locatie voor de boeren met rood/witte stokken en monteren een wildcamera eraan voor verdere waarneming.
Daarnaast plaatsen we informatieborden langs de wandelpaden en bij de ingangen van de landgoederen. We willen dat onze bezoekers weten dat ze deel uitmaken van iets groters: de bescherming van deze kwetsbare dieren. Door simpelweg hun honden aan te lijnen en voorzichtig te zijn in het hoge gras, kunnen zij helpen het leven van een reekalfje te redden.
Soms moeten we delen van de landgoederen tijdelijk afsluiten. Dit doen we niet lichtzinnig, maar de rust en veiligheid van de reekalfjes staan voorop. Het is altijd fijn om te zien hoe begripvol onze bezoekers hiermee omgaan. Ze weten dat een kleine omweg bijdraagt aan het welzijn van de natuur.
Onze samenwerking met lokale boeren is ook essentieel. Zij laten hun vee grazen op de landgoederen en worden door ons geïnformeerd over de aanwezigheid van reekalfjes. De dronebeelden worden met de betrokken boeren gedeeld. Zo zorgen we ervoor dat landbouw en natuur hand in hand gaan, zonder de kwetsbare dieren te verstoren.
Elke stap die we nemen, elke maatregel die we invoeren, is doordrenkt van liefde en zorg voor de natuur. Als gemeente Utrecht zijn we trots op deze gezamenlijke inspanning. Het geeft een diep gevoel van voldoening om te weten dat we samen bijdragen aan een veilige en gezonde leefomgeving voor de reekalfjes op Amelisweerd en Rhijnauwen.
Foto en video: Martijn Wolthers, gemeente Utrecht.