Op en in de omgeving van het Fort bij Rijnauwen komen ringslangen voor. Deze kwetsbare slangensoort is de grootste van ons land: vrouwelijke exemplaren kunnen wel langer dan een meter worden! Ringslangen zijn prachtige slangen: hij heeft ronde pupillen, een dun uitlopende staart en twee duidelijke gele en zwarte vlekken direct achter de kop.
Ringslangen zijn koudbloedige dieren en voor hun voortplanting afhankelijk van een omgeving met een temperatuur van ongeveer 30 °C. Per keer zetten de wijfjes een legsel van 20-30 eieren af in bijvoorbeeld composthopen, bladhopen en mestvaalten: plekken waar door rotting ‘broei’ optreedt en dus warmte vrijkomt.

In ons land komen mestvaalten en bladhopen steeds minder voor. Om de ringslangen te helpen bij hun voortplanting maken en onderhouden vrijwilligers in het hele land ringslangbroeihopen. Ook op het Fort bij Rijnauwen zijn vanaf 2017 broeihopen aangelegd. Het fort breidt het aantal broeihopen in 2024 uit van 2 naar 4 broeihopen.

Op het fort zijn er inmiddels 2 succesvolle broeihopen aangelegd, beiden dicht bij het water. De komende tijd wordt het aantal broeihopen uitgebreid van 2 naar 4. Als je wilt, kun je meehelpen. Jong en oud zijn welkom: voor iedereen valt wel iets te doen.

De eerstvolgende datum is zaterdag 4 november van 10.00-12.00 uur. Als je wilt meehelpen, geef je dan van te voren op.
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Hidde Vroman, secretaris van de Vrienden van Fort bij Rijnauwen, via hidde_vroman@hotmail.com. Je ontvangt dan een bevestigingsmail met de benodigde informatie voor de activiteit.