Stem op de Markiezeneik van Amelisweerd!

‘Hier sta ik dan. Met mijn voeten in de rivierklei van de Kromme Rijn. Rond 1800 aangeplant op het landgoed Amelisweerd. Aan mijn westzijde ligt het geluidsscherm langs de A27. Ja, ik sta hier, maar hoe lang nog? Naast de huidige rijbanen moet een nieuwe strook asfalt komen. Daardoor dreigt voor 800 bomen de bijl, waaronder veel leeftijdsgenoten. Maar zolang ik hier sta, doe ik mee aan het verzet.’

Al meer dan 200 jaar staat hij met zijn voeten in de rivierklei van de Kromme Rijn, ruim 30 meter hoog en met een omtrek van meer dan vier meter. Om deze eik staan nog meer reuzenzomereiken en ook dikke beuken. Regelmatig struinen hier reeën en dassen rond op zoek naar eten. Bosvogels en vleermuizen wonen in de boomholtes. Paddenstoelen schieten in de herfst uit de grond. Het Markiezenbos van Amelisweerd is immers een oud bos op een vruchtbare bodem. Rond het jaar 1800 is deze eik aangeplant in het bos op het landgoed.

Voor de vijfde keer organiseert SBNL Natuurfonds in Leersum de verkiezing Boom van het Jaar. Elke provincie nomineert daarvoor zijn kandidaat, de uiteindelijke winnaar is de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Boom van het Jaar. Dit alles om aandacht te vragen voor het belang van onze bomen en bossen, nog eens extra actueel vanwege de snelle klimaatverandering. SBNL presenteert twaalf kandidaat-bomen waarop tot 17 oktober kan worden gestemd. De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal.

Stem (boom nr. 10) en maak onze eik van Amelisweerd tot Boom van het Jaar voor heel Nederland!

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!