Geslaagde lancering Amelisweerd Info

Wat een mooi moment afgelopen zaterdag: de lancering van Amelisweerd Info, het platform met informatie over activiteiten m.b.t. natuureducatie en cultuurhistorie op de landgoederen Amelisweerd & Rhijnauwen.

De Vrienden van Amelisweerd, de Veldkeuken en Amelisweerd Agenda/BRNK hebben gezamenlijk het initiatief genomen om dit platform op te zetten en te onderhouden.
In de Veldkeuken komt een digitale agenda met activiteiten, lezingen en workshops. Zo kunnen we de bijzondere waarden van deze landgoederen bij Utrecht bij een groter publiek onder de aandacht brengen. We nodigen mensen uit om hieraan zelf bij te dragen door waarnemingen, kennis en enthousiasme te delen. Het doel van Amelisweerd Info is namelijk ook om bezoekers actief mee te laten doen. Zo borgen we samen de bijzondere waarden van dit kwetsbare natuurlijk erfgoed, voor nu en voor volgende generaties.

Amelisweerd Info heeft ook een eigen webpagina waarop activiteiten in het kader van natuureducatie en cultuurhistorie op aangekondigd worden. O.a. activiteiten van de Vrienden van Amelisweerd zelf, maar ook van partners zoals Landhuis Oud Amelisweerd en de Vrienden van Fort bij Rijnauwen.

Naast het delen van kennis over de landgoederen is het doel van Amelisweerd Info dus óók het actief mee laten doen van bezoekers op de landgoederen. Dat lukte afgelopen zaterdag goed met een feestelijke programma in twee delen. Eerst konden deelnemers aan verschillende excursies deelnemen.

  1. Sporen uit het verleden: deelnemers gingen op een ontdekkingstocht naar sporen in Oud Amelisweerd uit de 18e eeuw, maar ook uit een dichterbij verleden onder begeleiding van Tieneke van de Vrienden van Amelisweerd.
  2. Zangvogels in het bos: een vogelexcursie tussen de hoge bomen in Oud Amelisweerd onder begeleiding van Cees de Jong en Rob Zakee (Vrienden van Fort bij Rijnauwen) en Mattie (van Vogelen met Mattie)
  3. Fotograferen met je smartphone: hoe kun je je ‘camera in je broekzak’ gebruiken om mooie foto’s te maken?! Remke Spijkers gaf wat technische tips en handigheidjes maar leerde de deelnemers vooral ‘anders te kijken’ naar hun omgeving.
  4. Het unieke binnenste van Landhuis Oud Amelisweerd: een van de gidsen van het landhuis nam de deelnemers mee om de diverse kamers te bewonderen en vertelde hoe het zit met het zeldzame Chinese behang en andere bijzondere onderdelen van het landhuis.
Na het excursie-onderdeel werd het programma vervolgd met de feestelijke lancering van Amelisweerd Info. Eva Grosfeld interviewde verschillende mensen die bijdragen aan het platform.
Wim Zagt vertelde over de filmpjes over de landgoederen die in de maak zijn en straks te zien zijn op een display in de Veldkeuken, Liesbeth Paardekooper en Gerard van den Berg vertelden over de podcast-serie Woudreuzen die ze aan het maken zijn en lieten daar de eerste resultaten van horen, Cees de Jong vertelde over de tellingen op Fort bij Rijnauwen en de rijke natuur op het fort en AnnA en Tieneke vertelden o.a. over de betrokkenheid van de Vrienden van Amelisweerd, de verschillende soorten excursies en het opleiden van cursisten tot excursieleiders.
Ook werden verschillende deelnemers gevraagd naar hun ervaringen met de excursies waaraan ze zojuist aan deelgenomen hadden.

Daarna werd een toost uitgebracht en kon iedereen wensen én aanbod (wat kun je zelf bijdragen?) op kaartjes opschrijven en die in de Amelisweerd Info Boom hangen. Het bleef – onder het genot van een drankje en een hapje en ondanks de buien – nog lang gezellig, mede dankzij de overkapping die door Lotte Walrave van Landhuis Oud Amelisweerd voor dit doel uitgeleend was, waarvoor dank.

Een mooie start van een initiatief dat hopelijk bijdraagt aan het beschermen en in stand houden van de landgoederen, zodat ook volgende generaties volop kunnen blijven genieten van de natuur en cultuurhistorie op deze bijzondere plek.

Kijk voor meer info op amelisweerd.info

Beeld: de feestelijke lancering van Amelisweerd Info, foto: Liesbeth Paardekooper

Foto’s: Rob Huibers, Liesbeth Paardekooper, AnnA Adrichem, Tieneke de Groot, Juliette Borggreve, Cees van den Brink

Voorbereidingen in de regen.
De eerste deelnemers aan de excursies arriveren.
Start excursies. Foto: Rob Huibers.
Speuren naar sporen uit het verleden.
Speuren naar sporen uit het verleden.
Op pad met vogelaar Rob Zakee.
Vogelen met Rob Zakee. Foto: Rob Huibers.
Vogelen met Mattie. Foto: Juliette Borggreve.
Vogelen met Mattie.
Smartphone workshop met Remke Spijkers. Foto: Rob Huibers.
Rondleiding Huis Oud Amelisweerd. Foto: Rob Huibers.
Dagvoorzitter Eva. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Eva in gesprek met een deelnemer van een excursie. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Een droge plek in de tent van Landhuis Oud Amelisweerd.
Eva in gesprek met Juliette Borggreve. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Eva in gesprek met Cees de Jong. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Eva in gesprek met Wim Zagt. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Eva in gesprek met Cees van den Brink. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Af en toe even schuilen. Foto: Liesbeth Paardekooper.
De toost met Tieneke, AnnA en Eva. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Kinderen met kaartjes voor in de Amelisweerd Info-boom. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Het tweede kaartje wordt opgehangen. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Meer kaartjes voor in de Amelisweerd Info-boom. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Jos, Juliette, Martin en Lotte. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Mooie ontmoetingen. Foto: Liesbeth Paardekooper.
De hapjes vielen in de smaak. Foto: Liesbeth Paardekooper.
Er werd nog lang doorgepraat. Foto: Liesbeth Paardekooper.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!