Rabarber cheesecake voor moeder(dag)

De geïllustreerde recepten die je hier op de website van Amelisweerd Agenda tegenkomt zijn allemaal van de hand van Irms. Zij tekent regelmatig een moestuinrecept, meestal geïnspireerd op de inhoud van de groentetas van biologische tuinderij De Volle Grond. De rabarber cheesecake is niet alleen een erg smakelijke verrassing voor moederdag, Irms heeft er ook een eigen verhaal over rabarber bij, dat ze je hier graag vertelt.

Rabarber lekker in de lente!

In april komen de rabarber stengels weer boven de grond en je weet dat de lente echt is begonnen. Rabarber krijgt hele grote groene bladeren, maar deze kan je niet eten. Alleen de stengels eet je. En het liefst zo jong en fris mogelijk, in de lente dus. Rabarber bevat namelijk oxaalzuur, wat in grote hoeveelheid zelfs giftig is. De frisse stengels bevatten maar een lage hoeveelheid van dit zuur, wat wel die lekkere smaak geeft. Wees dus niet bang, rabarber is echt gezond en zelfs goed voor je spijsvertering.

Rabarber van mijn moeder

Rabarber is voor mij een mooie herinnering aan vroeger. Wij hadden thuis een enorm grote tuin, met zowel bloemen als groenten. En helemaal achterin in een hoekje stond een enorme rabarberplant. Mijn vader was de tuinman, maar over dit hoekje had hij niets te zeggen. Hier heerste mijn moeder, zij koesterde de rabarber. Waarschijnlijk kwam dat omdat zij de enige was die de smaak van rabarber kon waarderen. Elk voorjaar maakte zij van de frisse stengels een compote, waar ze van smulde. Daar begreep ik niets van, die rare smaak, veel te zuur en vezelig…

Rabarber cheesecake

Had ik toen geweten dat je met deze compote ook heerlijke taarten kan maken! Gelukkig weet ik het nu en deel ik graag deze lekkere cheesecake met jou. Cheesecake is een van mijn favoriete taarten, zeker als deze écht wel zuur is. Nu komt de smaak van de rabarber dus juist heel goed van pas. Experimenteer zelf een beetje met de hoeveelheid suiker die je toevoegt. Zelf gebruik ik liever een beetje minder, dan dat ik in het recept aangeef. Maar probeer het vooral zelf even uit! De mini-poster van het recept kun je onderaan de pagina weer gratis downloaden.

Support your locals

De meest lekkerste rabarber is natuurlijk de meest verse rabarber. Helemaal leuk als jouw rabarber in jouw directe omgeving geoogst is. Op en rond de landgoederen zijn een aantal moestuinen en winkels gevestigd waar je terecht kan voor verse (biologisch geteelde) groente en fruit. Grote kans dat daar nu ook rabarber in de schappen ligt. Kijk hier voor een overzicht van lokale ondernemers: Landgoedproducten: support your locals.

Download hier jouw recept!
Vul hieronder je naam en je e-mailadres in en klik op de button om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Met de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de activiteiten op de landgoederen.
Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderaan de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om te weten hoe we met je gegevens omgaan.
Als je op de knop geklikt heb om je in te schrijven, opent de pagina met het gratis recept dat je meteen als pdf kunt downloaden.

irms moestuinrecept
rabarber cheesecake-recept-irmsblog

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!