Moestuin in maart

In maart is het hard werken in de moestuin, alles wordt voorbereid op het nieuwe seizoen. En ja, vanaf april komen er – eindelijk – steeds weer meer heerlijke groenten uit de moestuin. Ik kan niet wachten tot het zover is, maar eerst heb ik een heel leuk moestuin recept van maart voor jullie: daslook pesto.

Wat is daslook?

Daslook groeit in schaduwrijke bossen, zoals op Amelisweerd. Daslook is een stinzenplant uit de look familie. De smaak zit tussen knoflook en ui in. Het verhaal gaat dat vroeger dassen hun holen onder deze plant hadden, vandaar de naam daslook. Daslook was lang (tot 2017) een beschermde plant, maar is dat inmiddels niet meer. Dit betekend niet dat je ze zomaar mag wildplukken. Wildplukken is een vorm van stropen en kan je een boete opleveren. Dus kun je beter in plaats daarvan daslook lekker in je moestuin laten groeien! De plant heeft wel de neiging om te gaan woekeren. Maar daar is heel gemakkelijk iets aan te doen, namelijk opeten! Je kan echt alles eten van de plant, van de bol tot aan de bloemetjes. De bloemetjes zijn heel mooi en lekker in bijvoorbeeld een salade. In maart komen de eerst bladeren boven de grond, zo lekker als ze nog fris zijn. Wel even opletten als je ook lelietjes van dalen hebt staan, het blad hiervan lijkt er namelijk heel erg op. Maar lelietjes van dalen zijn erg giftig, dus vergis je niet!

Daslook pesto

Zijn jullie, net als ik, zo dol op van die bijgerechtjes als hummus, tapenade of pesto? Ze geven je maaltijd of tussendoortje zoveel meer smaak. Bovendien zijn ze makkelijk om te maken en zoveel lekkerder als je ze zelf maakt. Pesto betekend letterlijk gestampt en dat doe je het beste in een vijzel. Van oorsprong komt pesto uit Italië, met basilicumblaadjes, pijnboompitten en olijfolie. Kies eens andere ingrediënten en verras je vrienden met deze bijzondere daslook pesto. Wil je een grotere hoeveelheid maken? Hou de verhouding aan en maak zoveel als je nodig hebt. Als je zorgt voor een klein laagje olie op de pesto, kan je het wel een week in de koelkast bewaren. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar na het proeven van deze pesto voel ik toch de lente heel dichtbij!

Daslook pesto recept

Download hier je daslook pesto recept.

Amelisweerd Agenda tipt:

De groente- en fruitopbrengst van de tuinderijen op Amelisweerd is vaak de inspiratie voor de moestuinrecepten van Irms. De kans bestaat dat je zelf ook een groentetas van De Volle Grond of Amelis’Hof hebt en zo de seizoenen mee beleeft.

Maar misschien heb je zelf ook wel een stukje grond beschikbaar waar je je eigen groente en fruit kunt verbouwen. In je eigen tuin of op een volkstuintje bij je in de buurt. Niets leuker om dan zelf met een moestuin aan de slag te gaan.

Voor deze ‘thuistuinder’ heeft Amelisweerd Agenda een goede tip. Het magazine De Tuin op Tafel staat boordevol praktische tips over groente, fruit en kruiden. Het magazine geeft antwoord op vragen als: hoe kweek je spruitjes? Hoe bescherm je je oogst tegen wortelvlieg? Wanneer zaai je sla en hoe zie je dat de pompoenen oogstrijp zijn? Verder biedt het allerlei recepten voor makkelijke en creatieve maaltijden en staan er verhalen in over medetuiniers, van professionele kwekers tot urban gardeners.

Interesse in een abonnement? Kijk dan snel op de website van De Tuin op Tafel.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!