Moestuin in maart

In maart is het hard werken in de moestuin, alles wordt voorbereid op het nieuwe seizoen. En ja, vanaf april komen er – eindelijk – steeds weer meer heerlijke groenten uit de moestuin. Ik kan niet wachten tot het zover is, maar eerst heb ik een heel leuk moestuin recept van maart voor jullie: daslook pesto.

Wat is daslook?

Daslook groeit in schaduwrijke bossen, zoals op Amelisweerd. Daslook is een stinzenplant uit de look familie. De smaak zit tussen knoflook en ui in. Het verhaal gaat dat vroeger dassen hun holen onder deze plant hadden, vandaar de naam daslook. Daslook was lang (tot 2017) een beschermde plant, maar is dat inmiddels niet meer. Dit betekend niet dat je ze zomaar mag wildplukken. Wildplukken is een vorm van stropen en kan je een boete opleveren. Dus kun je beter in plaats daarvan daslook lekker in je moestuin laten groeien! De plant heeft wel de neiging om te gaan woekeren. Maar daar is heel gemakkelijk iets aan te doen, namelijk opeten! Je kan echt alles eten van de plant, van de bol tot aan de bloemetjes. De bloemetjes zijn heel mooi en lekker in bijvoorbeeld een salade. In maart komen de eerst bladeren boven de grond, zo lekker als ze nog fris zijn. Wel even opletten als je ook lelietjes van dalen hebt staan, het blad hiervan lijkt er namelijk heel erg op. Maar lelietjes van dalen zijn erg giftig, dus vergis je niet!

Daslook pesto

Zijn jullie, net als ik, zo dol op van die bijgerechtjes als hummus, tapenade of pesto? Ze geven je maaltijd of tussendoortje zoveel meer smaak. Bovendien zijn ze makkelijk om te maken en zoveel lekkerder als je ze zelf maakt. Pesto betekend letterlijk gestampt en dat doe je het beste in een vijzel. Van oorsprong komt pesto uit Italië, met basilicumblaadjes, pijnboompitten en olijfolie. Kies eens andere ingrediënten en verras je vrienden met deze bijzondere daslook pesto. Wil je een grotere hoeveelheid maken? Hou de verhouding aan en maak zoveel als je nodig hebt. Als je zorgt voor een klein laagje olie op de pesto, kan je het wel een week in de koelkast bewaren. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar na het proeven van deze pesto voel ik toch de lente heel dichtbij!

Download hier jouw recept!
Vul hieronder je naam en je e-mailadres in en klik op de button om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Met de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de activiteiten op de landgoederen.
Je kunt je altijd weer uitschrijven via de link onderaan de nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring om te weten hoe we met je gegevens omgaan.
Als je op de knop geklikt heb om je in te schrijven, opent de pagina met het gratis recept dat je meteen als pdf kunt downloaden.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!