Wat is Shinrin-Yoko?

Heb jij al eens gehoord over Shinrin-Yoku? Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord, tot ik toevallig tegen het boek ‘Shinrin-Yoku, de kunst en wetenschap van het bosbaden’ aanliep. Shinrin-Yoku komt uit Japan en betekend letterlijk ‘bosbaden’. In het boek wordt op een eenvoudige en heldere manier uitgelegd hoe bomen je kunnen helpen om meer gezond en gelukkig te worden. Het is niet alleen een idee, maar ook wetenschappelijk bewezen.
Dr Qing Li is een internationaal expert op het gebied van bosgeneeskunde en in dit boek deelt hij zijn kennis, zodat ook wij kunnen profiteren van de positieve effecten van een bosbad.

Waar neem je een bosbad?

Elke plek waar bomen zijn is geschikt. Dat kan een groot bos zijn, maar net zo goed een park of een landgoed. Amelisweerd is dus ook geschikt. Er zijn verschillende mooie plekken op Amelisweerd zoals in het Achterbos of op het Engelse Werk. Wist je dat op Amelisweerd ook een paar van de oudste en dikste bomen van Nederland staan? En het zijn de bomen waar het om gaat bij het bosbaden. Bomen geven namelijk naast zuurstof ook nog een ander stofje af, de zogenaamde fytonciden. Deze stofjes zijn het afweersysteem van de bomen en beschermen ze tegen hun natuurlijke vijanden, zoals insecten en schimmels. En deze fytonciden zijn ook heel goed voor ons.

Waarom neem je een bosbad?

Deze fytonciden die veelvuldig in het bos aanwezig zijn versterken ons immuunsysteem. Een bosbad helpt je bloeddruk te verlagen, om je stres, angst of boosheid te verjagen. Om te ontspannen, zodat je ’s nachts beter kan slapen. En om je weer op te laden en zo meer energie te krijgen.
Wat voor mij zelf heel goed werkt, is dat het bos zoveel inspiratie geeft dat ik na een bosbad veel productiever en creatiever ben. Bovendien geeft het een heerlijk gevoel om in contact te komen met jezelf en de natuur. En als je ervoor open staat voel je je zelfs verbonden met het hele universum. Als je je realiseert dat je deel uitmaakt van een groter geheel, kan dat je een gevoel van geborgenheid geven en kan je je heel blij voelen met het leven.

Hoe neem je een bosbad?

Gelukkig is het heel makkelijk om een bosbad te nemen. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt, laat je haast maar thuis. Je gaat heel rustig wandelen en dit hoeft geen lange afstand te zijn. Wandel en sta stil waar je maar wilt. Kijk goed om je heen en luister naar de vogels. Maak heel bewust gebruik van al je zintuigen en maak zo verbinding met de natuur om je heen. Dompel je onder in de atmosfeer van het bos en voel hoe je ontspant en verkwikt.
Al na 20 minuten kan je resultaat voelen, maar ideaal is een bad van minstens 2 uur.

Meedoen met een Forest Bathing sessie van Forest Bathing gids Mirjam de Boer?
Lees hier meer: Forest Bathing op Amelisweerd

Ga erop uit en kom naar het bos van Amelisweerd, ervaar het en geniet ervan!
Je mooiste plekje op Amelisweerd & Rhijnauwen vinden? Download de plattegrond.

Over de auteur

Irma Corbeek is de maker van Irmsblog. Daar publiceert ze o.a. geïllustreerde recepten met eerlijke (landgoed-)ingrediënten en laat ze je zien wat ze te bieden heeft op het gebied van visuele communicatie. Met haar creativiteit en haar kennis over social media en online en offline communicatie ondersteunt ze kleine zelfstandigen. De natuur op Amelisweerd & Rhijnauwen is een grote inspiratiebron voor Irma én een bron van energie en rust.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!