Wat je dichtbij haalt, is lekker

We hebben het er hier al vaker over de gehad: de biologische tuinderijen op de landgoederen waar je een groentetas-abonnement kunt nemen waardoor je meedeelt in de opbrengst van de tuin. Een goed alternatief als je zelf niet beschikt over een moestuin of er niet genoeg tijd voor hebt, maar toch verse en verantwoord geteelde groente van dichtbij wilt eten. Irma’s groentetas komt van Tuinderij de Volle Grond op Amelisweerd. Als ze op het landgoed wandelt, gaat ze graag even kijken hoe de tuin eruitziet. Wat kan er gezaaid en geoogst worden?

 

Elke maand een moestuin recept

Irma’s plan voor dit jaar is, om elke maand een moestuin recept te illustreren. De vraag is natuurlijk hoe dat in de winter moet? Dan groeit er toch niks? Gelukkig weten echte tuinders dat er zelfs dan nog groentes groeien. Zoals pastinaak en winterpostelein, die kunnen wel tegen kou en vorst!

 

Winterpostelein: vergeten groente

Winterpostelein is een vergeten groente. Omdat de blaadjes snel kneuzen en zo vers mogelijk gegeten moeten worden, zie je deze groente niet in de supermarkt. Echt een moestuingroente en dus leuk om vroeg in het jaar aan bod te laten komen bij de moestuinrecepten. De blaadjes zijn knapperig en sappig en de smaak is zacht en fris. Lekker om salades mee te maken, maar ook een winterse stamppot.

 

Winterpostelein stamppot

Het leuke met stamppotjes, is dat je eindeloos kan variëren. Deze keer met zachte geitenkaas, de volgende keer een oude harde kaas. Of voor de liefhebbers lekker met uitgebakken spekjes of een rookworst. Of maak een Italiaanse variant met zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden en mozzarella.
Helemaal rechts onderaan deze blog kun je jouw gratis exemplaar van dit recept downloaden.

 

Wat wordt het volgende moestuin recept?

Wat kan er geoogst worden in maart? En welk lekker recept hoort daarbij? Help Irma en geef jouw tip voor het volgende moestuinrecept. Misschien zie je dan volgende maand jouw favoriete recept door Irms als miniposter geïllustreerd! Reageer via het contactformulier.

[lab_subscriber_download_form download_id=16]

Amelisweerd Agenda tipt:

De groente- en fruitopbrengst van de tuinderijen op Amelisweerd is vaak de inspiratie voor de moestuinrecepten van Irms. De kans bestaat dat je zelf ook een groentetas van De Volle Grond of Amelis’Hof hebt en zo de seizoenen mee beleeft.

Maar misschien heb je zelf ook wel een stukje grond beschikbaar waar je je eigen groente en fruit kunt verbouwen. In je eigen tuin of op een volkstuintje bij je in de buurt. Niets leuker om dan zelf met een moestuin aan de slag te gaan.

Voor deze ’thuistuinder’ heeft Amelisweerd Agenda een goede tip. Het magazine De Tuin op Tafel staat boordevol praktische tips over groente, fruit en kruiden. Het magazine geeft antwoord op vragen als: hoe kweek je spruitjes? Hoe bescherm je je oogst tegen wortelvlieg? Wanneer zaai je sla en hoe zie je dat de pompoenen oogstrijp zijn? Verder biedt het allerlei recepten voor makkelijke en creatieve maaltijden en staan er verhalen in over medetuiniers, van professionele kwekers tot urban gardeners.

Interesse in een abonnement? Kijk dan snel op de website van De Tuin op Tafel.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!