Afgelopen week heeft ‘Der Vogel’ van Armando zijn vertrouwde plek op het dak van MOA | Museum Oud Amelisweerd verlaten. Per 1 maart 2018 is er een einde gekomen aan het beheer van de privécollectie van Armando door MOA. Het beheer van de private Armando collectie is met ingang van 1 maart ondergebracht bij de Armando Stichting.Der Vogel’ zal vanaf 12 mei te zien zijn in de Anningahof in Zwolle. Wat achterblijft op Amelisweerd is een wat kaal ogend MOA.

Na negentien jaar beheer van de Armando-collectie, eerst door het Armando Museum in Amersfoort en sinds 2012 door de Stichting Museum Oud Amelisweerd in Bunnik, heeft de collectie van Armando een nieuwe bestemming gekregen. In de afgelopen negentien jaar was het werk van Armando permanent te zien in wisselende tentoonstellingen waarbij regelmatig ook werk van andere kunstenaars was betrokken. In 2015 verscheen bovendien de monografie Armando – Tussen het weten en begrijpen (NAI010 i.s.m. MOA).

MOA | Museum Oud Amelisweerd gaat verder als Huis van kunst in de natuur.
MOA beheert het 18e-eeuwse landhuis Oud Amelisweerd, een collectie (Chinese) historische behangsels en een collectie werken van Armando, waaronder de collectie van de gemeente Amersfoort. MOA heeft tevens een kennis- en documentatiecentrum over het werk van Armando. MOA maakt een tweemaal jaarlijks wisselend tentoonstellingsprogramma rondom kunst, natuur en erfgoed.

In de eerste reacties op het vertrek van ‘Der Vogel’ van het dak van MOA wordt vooral getreurd om het verlies van de beeldbepalende vogel die enigszins vorsend over de landerijen uitkeek. De eerste geluiden om ‘Der Vogel’ terug te halen klinken ook al, terwijl door anderen gesproken wordt over een nieuw tijdperk voor MOA.

In ieder geval is de huidige tentoonstelling Made in China, Armando & Meesterwerken uit de Qing-dynastie nog t/m 18 maart 2018 zien. Kijk hier voor info.
Vanaf 31 maart tot 16 september is de nieuwe tentoonstelling ‘Flower Power’ te zien, met topstukken uit Utrechtse collecties. Kijk hier voor meer informatie: MOA: Flower Power.

Als trouwe hoeder van de Armando-collectie de afgelopen jaren op het dak van MOA, wensen we ‘Der Vogel’ nu veel genoegen met zijn nieuwe uitzicht in Zwolle. Foto: MOA.

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!