Vermijd Amelisweerd & Rhijnauwen dit weekend

Hoewel wandelen een prima manier is om ervoor te zorgen dat je ook in deze tijd van corona voldoende beweging krijgt, moet je je wel even afvragen of het verstandig is om daar komend weekend Amelisweerd & Rhijnauwen voor uit te kiezen. In het weekend van 21 & 22 maart, zagen we dat de grote toestroom van bezoekers aan de landgoederen problemen opleverden: op de soms smalle bospaden en zeker op het jaagpad was het vaak onmogelijk om de voorgeschreven minimale afstand van 1,5 meter tot anderen aan te houden. Inmiddels is het jaagpad langs de Kromme Rijn afgesloten voor publiek.

De afgelopen weekenden leken meer mensen zich bewust dat ‘social distancing’ ook tijdens je wandeling in de natuur geldt. Ook is de regelgeving aangescherpt en is meer capaciteit voor handhaving, dus als je je niet aan geldende regels houdt, loop je kans op een proces verbaal. Dat zou overigens niet de hoofdreden moeten zijn om je aan de regels te houden, de belangrijkste reden is natuurlijk dat we met z’n alleen moeten voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreid. Daar zijn we samen verantwoordelijk voor.
Hieronder hebben we nog een paar tips hoe je (op de plekken waar dat nog mag) de komende tijd op een verstandige en prettige manier kunt blijven wandelen.

Ben jijzelf ziek of is je huisgenoot ziek? Blijf binnen!

Ga niet naar buiten als jijzelf of een huisgenoot van je klachten heeft als neusverkoudheid, keelpijn, hoesten en/of koorts.

Wandel niet in een groep

Hoewel wandelen in een groep natuurlijk heel gezellig is, moeten we sociale contacten op dit moment zoveel mogelijk beperken. Ga daarom alleen op pad en maximaal met één iemand anders.

Hou afstand

Volgens de richtlijnen van het RIVM moet je 1,5 meter afstand houden. Het is belangrijk dit advies op te volgen, om zo verspreiding van en besmetting met het coronavirus te voorkomen. Wandelen in groepen (meer dan 3 personen, met uitzondering van mensen die een huishouden vormen) is sowieso niet toegestaan.

Zoek rustige gebieden

Vermijd drukke gebieden, zoals winkelstraten en drukke parken. Zoek een rustig gebied uit om in te wandelen. Kom je andere wandelaars tegen, houd dan voldoende afstand (1,5 meter). Hou er rekening mee dat ook sommige andere favoriete wandelplekken afgesloten kunnen zijn.

Varieer in je wandelroutes

Zeker als je gewend bent om met anderen te wandelen, kan in je eentje wandelen op den duur misschien wat gaan vervelen. Zoek daarom verschillende routes uit. Of ga eens op de fiets naar een gebied dat je nog niet kent. Op die manier kun je variatie aanbrengen in je wandelingen.

Let op hygiëne, ook onderweg

Het coronavirus verspreidt zich via vochtdruppels, zoals snot en speeksel. Spuug dus niet op de grond. Krijg je onderweg last van een loopneus, snuit je neus dan in een papieren zakdoek en gooi deze in een afvalbak. Hoest en nies in je elleboog. Raak onderweg zo min mogelijk voorwerpen aan. Soms ontkom je hier niet aan, bijvoorbeeld bij stoplichtknoppen. Raak je iets aan, ga dan daarna niet met je hand in je gezicht. Was bij thuiskomst goed je handen.

Timing

Ook komend weekend is het dus niet het beste moment om naar Amelisweerd & Rhijnauwen te gaan. Hoewel het mooie weer er waarschijnlijk wel toe uitnodigt, kun je beter doordeweeks een tijdstip kiezen voor je bezoek aan de landgoederen. Om je weekend toch in Amelisweerd-sfeer te kunnen doorbrengen, hebben we hier de mooiste Amelisweerd-kleurplaten voor je verzameld en vind je hier 4 bewegingsoefeningen om thuis fit te blijven. En je kunt Amelisweerd Agenda natuurlijk volgen op Instagram.

Richtlijnen Rijksoverheid

  • Groepsvorming in de publieke ruimte is verboden. Bij groepen van 3 of meer personen die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
  • Burgemeesters hebben de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten en er kunnen boetes worden opgelegd.

Lees hier de actuele regelgeving rondom corona: de richtlijnen van het RIVM

Pin It on Pinterest

Share This

Deel dit

Deel dit bericht met je vrienden!