8 Tips voor een herinneringsplek in de natuur
Waarom een herinneringsplek in de natuur?
In mijn vorige blog gaf ik 6 tips bij rouw en verdriet. Het is tegelijkertijd goed en verdrietig om te merken hoe dit onderwerp vele van jullie raakt. Vroeg of laat komt iedereen in zijn leven in aanraking met rouw en verdriet. Daarom deel ik deze week mijn 8 tips voor een herinneringsplek in de natuur. Omdat het mijn eigen ervaring is hoe helend dit is. Door verdriet te erkennen en een plek te geven, komt er rust en ruimte. Als je hierbij een fysieke plek betrekt, waar je naar toe kan gaan, kom je in beweging. Uit je ellendige gevoel, en maak je een begin met het bewust verwerken van je rouw en verdriet.
Want hoe moeilijk het soms ook is, het leven gaat door en er wachten nieuwe uitdagingen en ervaringen op je, écht!
Mijn 8 Tips voor een herinneringsplek in de natuur:
1. Zoek en vindt een fijne plek in de natuur. Ergens waar je graag komt, en waar je je goed voelt. Een plek waar je rustig en ongestoord kan gaan zitten of zelfs languit kan gaan liggen. Zorg ervoor dat je in elk geval je huis uitgaat, al ga je naar je achtertuin, ook daar is natuur.
2. Zorg ervoor dat je ruim de tijd hebt, om hier aanwezig te zijn op deze plek. Hier is geen ruimte voor haast. Alles heeft zijn tijd nodig, zo lang als het duurt. Neem ook even de tijd om te voelen hoe je aangenaam zit of ligt, zodat je het ook inderdaad een tijdje vol kan houden.
3. Haal nu al je herinneringen naar boven, die betrekking hebben op de persoon of situatie die je verloren hebt. Zowel de goeie mooie, als de vervelende zware herinneringen. Let op het is belangrijk om ze er beide te laten zijn. Geef ze ruimte, beoordeel ze niet, maak er geen grote verhalen van. Maar laat de herinnering zijn wat het is, een gedachte die opkomt en weer voorbijgaat.
4. Leg symbolen uit de natuur neer op jouw plek, zoals bloemen, stenen of takjes. Daar kan je er een bouwwerkje van maken, een soort natuurcollage, zo groot of klein als je zelf wilt. Zolang deze symbolen passend zijn bij jouw herinneringen is het goed. Dit kan je elke keer opnieuw doen als je op je herinneringsplek komt.
5. Maak er een echt ritueel van, misschien maak je er wel handgebaren bij, spreek je fijne woorden uit of zing je een liedje. Door er zo bewust mee bezig te zijn en geef je jezelf de kans om je herinneringen te verwerken en een plekje te geven.
6. Voel je dankbaar voor alles wat je ontvangen hebt, van wat of wie je nu verloren bent. Dankbaarheid zorgt voor een positief gevoel.
7. Neem bewust afscheid als je weer weggaat van je herinneringsplek. Juist deze plek is er, zodat je keer op keer hier terug kan komen. Het achter je laten van rouw en verlies betekend niet dat je vergeet, maar dat je beweegt.
8. Keer zo vaak terug als je nodig hebt. In het begin kan dat elke dag zijn, of elke week, totdat je merkt dat je behoefte minder wordt om naar de plek toe te gaan. Of dat het genoeg is om in gedachten naar de plek te gaan, wat ook heel goed kan. Misschien besef je dan ineens, dat je al een tijd niet op de herinneringsplek geweest bent, maar dat het goed is zo.
Gun jezelf de tijd die je nodig hebt
Ja dat is lastig! Vaak vind je zelf dat je weer snel op de been moet zijn na een verlies. En vaak speelt je omgeving hierin ook een grote rol. Je gezin, familie en vrienden die aandacht vragen en je nodig hebben. Je wilt aan het werk, weer door met je leven en het verlies achter je laten. Maar verwerken kost tijd. Als je dat negeert kost het je uiteindelijk veel meer energie, omdat je lichaam niet vergeet. Opeenstapelingen van onverwerkte emoties en gedachten kunnen je zelfs ziek maken. Laat het maken van een herinneringsplek een onderdeel zijn van je verwerking. Ik wens je veel sterkte, maar ook plezier, bij het beleven van deze plek in de natuur.
Voel je welkom als je ondersteuning nodig hebt in jouw proces, ik begeleid je graag. Bel of app me en we maken een afspraak: 06 55076717
Groet Irma